Parcă urmezi toate sfaturile medicului și tot nu mai trece răceala? Se pare că la mijloc ar fi câteva greșeli, aparent banale, care nu duc la recuperare ci la o stare cronică a bolii. Ca să nu ajungi în această situație, încearcă să eviți greșelile de mai jos.

Faci abuz de sprayuri

Dacă folosești spray-urile nazale, ca să-ți ușurezi respirația, vei observa că după ce într-o primă fază își fac efectul, ulterior, nasul tău este mai înfundat. Administrarea spray-urilor pe o perioadă mai lungă de 3-4 zile cauzează inflamarea și iritarea membranelor nazale, avertizează medicul imunolog, Tania Bejan. Dacă vrei să respiri mai bine, mai repede, folosește doar spray-uri care au în compoziție apă marină, fără adaos de antibiotic.

Nu te hidratezi suficient

Febra și starea generală proastă îți taie pofta de mâncare și nici apă nu-ți vine să bei prea multă, dar deshidratarea agravează simptomele răcelii și prelungește boala. Băuturile calde subțiază mucusul, ameliorează tusea (simptom care însoțește de obicei răceala). Supa de pui are proprietăți anti-inflamatorii, ceaiurile conțin și teofilină, care are un efect descongestionant, deschide caile respiratorii și calmează iritatiile.

 Dormi prea puțin

Imunitatea (care îți este și așa scăzută, de vreme ce ai contractat răceala) este serios afectată de oboseală. Încearcă să dormi cât mai mult, pe timpul zilei și noaptea. Înainte de culcare, desfundă bine nasul (inahalțiile cu apă și sare grunjoasă sunt de mare folos în acest sens). Dacă te odihnești mai mult, resimți și mai puțin starea generală de rău sau durerile.

În cadrul unui studiu desfășurat de cercetătorii spitalului Henry Ford, s-a descoperit că atunci când pacienții care dormeau până la 10 ore, timp de 4 nopți consecutiv, aceștia erau mai rezistenți în fața durerii cu 25%, orele de somn suplimentar având efectul a 60 de miligrame de codeină.