Chiar dacă infecția cu COVID-19 bate în retragere, ne confruntăm cu reapariția varicelei în rândul copiilor, iar potrivit cadrelor medicale, cu forme severe a virusului. Varicela este o boală de sezon, cotagioasă care poate fi periculoasă dacă nu este aplicat tratamentul necesar. Varicela este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni infecto-contagioase şi este provocată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice.
În general, copii sunt cei mai afectați de virusul varicelei. Medicul de familie Rodica Tănăsescu, a explicat care sunt primele simptome la care părinții să fie atenți, dar și ce medicamente să nu administreze copiilor.
„În primul rând nu ar trebui antibiotice, pentru că e vorba de un virus. Vaccinarea este opțională, dar copiii care sunt vaccinați sau care au trecut prin boală, sunt protejați. Dacă totuşi copilul este în colectivitate şi este şi nevaccinat şi nici nu a trecut prin boală, atunci riscul contaminării este foarte mare. Contageozitatea de obicei este cu două zile înainte de apariția erupției şi încă cinci zile după ce a apărut erupția. Tratamentul este simplu şi majoritatea formelor la copii este destul de uşoară, în sensul că apare ceva febră, stare generală mai proastă, cefalee şi sigur că este erupţia extrem de neplăcută, pentru că dă mâncărimi de piele foarte mari.”, susține medicul de familie Rodica Tănăsescu.
Trebuie să avem grijă să nu se scarpine pentru că rămân urme
Specialista recomandă antitermicele, medicamentele de febră obişnuite, dar nu aspirină. De asemenea, copilul ar trebui să consume lichide multe, fructe şi legume, iar camera ar trebui aerisită frecvent.
Reguli importante:
- Dacă apar vezicule la nivelul ochilor, atunci trebuie imediat mers la medic.
- Dacă febra este foarte mare şi starea generală a copilului este proastă, atunci trebuie mers la medic.
- Dacă apar altfel de simptome cu ganglioni sau aşa mai departe, trebuie mers la medic.
- Dacă varicela apare în familie şi există o gravidă, ea trebuie izolată, pentru că ar putea apărea nişte probleme ale fătului atunci când mama se infectează în timpul sarcinii.
Ca recomandare generală, vaccinarea cu cele două doze este benefică şi elimină această problemă a infectării cu varicelă.