mamaplus

Testul TORCH poate salva viața bebelușului tău. Efectuează-l la timp și scapă de griji!

0
//
23.03.2021

Dacă planifici să devii mamă în viitorul apropiat și vrei să tratezi cu maximă responsabilitate această etapă din viața ta, ar trebui să știi că unul dintre cele mai importante pachete de analize pe care trebuie să-l faci în perioada de preconcepție este profilul TORCH, care reprezintă un set de teste de screening, ce determină prezența anticorpilor pentru un grup de boli infecţioase. Testarea pentru prezența anticorpilor este bine să se facă în perioada preconcepției, pentru că depistarea lor în primul trimestru de sarcină ar putea crea confuzii şi chiar duce la întreruperi de sarcină ce pot fi prevenite.

Ce înseamnă Testul TORCH?

Denumirea acestui test, este de fapt o prescurtare a numelor bolilor pe care le poate depista, afecțiuni ce se transmit foarte ușor de la mamă la făt:

T – Toxoplasmoza este o infecție relativ comună cauzată de parazitul toxoplasma gondii care în cazuri de imunitate scăzută, precum cel al fătului ce se formează în uter poate avea efecte devastatoare precum complicații severe la nivelul ochilor, creierului, plămânilor și inimii.

O – Alte infecții (other infections) precum coxackie virus, sifilis, varicela, zona zoster, HIV, parvobirus B19 și hepatita B.

R – Rubeola, o infecție virală care în timpul sarcinii poate trece ușor la făt și poate provoca malformații la nivelul ochilor (cataractă, microftlamie), sistemului auditiv (surditate), sistemulului cardiorespirator sau sistemului nervos (microcefalie, întârziere mintală).

C – Citomegalovirus face parte din grupul de virusuri ai herpesului care poate avea cam aceleași efecte asupra fătului precum rubeola, însă rata de transmitere în cazul mamelor seropozitive este de doar 1%.

H – Herpes simplex – un virus din grupa largă de viruși ADN care activat în timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra mamei, dar în special asupra fătului (incidență crescută a avorturilor și nașterilor premature, malformații congenitale rare, dar severe interesând sistemul nervos central și, în special, herpesul generalizat al nou-născutului, cu o evoluție foarte gravă).

Unde poți efectua Testul TORCH?

mamaplus

Synevo este principalul furnizor de servicii în diagnostic de laborator în Moldova și oferă peste 2000 de tipuri de analize uzuale și avansate în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator. 

Laboratorul Central Synevo Chisinau

Adresa: Chisinau, str. Nicolae Testemitanu, 37
Telefoane

022 856 990
022 856 991
022 856 992

060 592 224

Sitewww.synevo.md