mamaplus

Testul celor cinci degete care te ajută să afli rapid dacă ești predispus să faci diabet

-
//
12.01.2022

Prediabetul este o condiție în care nivelul de zahăr din sânge este mai ridicat decât ar trebui, însă nu atât de mare încât să poată fi clasificat drept diabet de tipul 2. Dacă nu este tratat la timp, prediabetul poate deveni diabetul de tipul 2 în mai puțin de 10 ani. Simptomele principale sunt setea excesivă, urinarea frecventă, oboseala cronică, slăbirea rapidă, apetitul crescut, problemele cu vederea și rănile care se vindecă foarte greu.

Înainte de a ajunge la cabinetul medicului, încearcă un test rapid care durează mai puțin de un minut și se bazează pe câteva întrebări simple.

1. Ridică un deget în caz că ești bărbat și nu ridica niciun deget dacă ești femeie.

2. Ridică un alt deget dacă ai mai mult de 40 de ani, două degete dacă ai peste 50 de ani și trei degete dacă ai peste 60 de ani. Nu ridica niciun deget dacă ai sub 40 de ani.

3. Ridică un alt deget dacă știi că nu ești activă fizic și nu ridica niciun deget în caz că știi că faci îndeajuns de multă mișcare.

4. Ridică un deget în caz că ai hipertensiune și niciun deget dacă tensiunea ta este normală și stabilă.

5. Ridică un deget în caz că cineva din familie are diabet și nu ridica degete dacă nu ai un asemenea istoric.

6. Ridică trei degete în caz că ești obeză, două degete în caz că ești supraponderală, un deget dacă ai cu puțin mai mult de greutatea normală și niciun deget dacă ai greutatea normală.

Dacă ai cel puțin cinci degete ridicate, sunt destul de multe șanse să ai prediabet.

IMPORTANT: Acest test nu înlocuiește vizita la medic. Pentru a afla cu certitudine dacă ai sau nu prediabet sunt necesare niște investigații pe care le poți face doar la recomandarea și cu îndrumarea medicului de familie.