mamaplus

Suplimentul alimentar care devine periculos în cantități mari, afectând sistemul nervos central

-
//
29.06.2022

Atenție la anumite produse sau suplimente alimentare! Comisia Europeană a cerut modificări esențiale cu privire la consumul de monakolina k. Vorbim de o substanță care ajută la reglarea colesterolului în sânge. Se regăsește în alimente, dar și în tot mai multe suplimente nutritive.

Noul Regulament al Comisiei interzice administrarea unei doze mai mari de 3 mg de monakolină. Cererea vine după ce specialiștii au descoperit că pot apărea reacții adverse dacă substanța este utilizată în doze mai mari și în combinație cu alte medicamente. Situația a fost semnalată de mai multe țări din Uniunea Europeană. 

Duce la probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central

Consumată în cantități mari și împreună cu alte medicamente, monakolina K poate duce la probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central. Pentru a fi evitate posibilele reacții adverse, Comisia Europeană interzice consumul unei doze mai mari de 3 miligrame de monakolina k. Modificările au venit după ce mai multe țări au semnalat probleme care ar fi apărut în urma consumului produselor care conțin această substanță. 

Monakolina k se găsește în mai multe suplimente alimentare

Din cauza colesterolului pot apărea grave probleme de sănătate, mai ales cardiace, avertizează specialiștii. Monakolina k se găsește în mai multe suplimente alimentare. Deși reglează nivelul colesterolului și trigliceridelor, trebuie să fie administrată cu multă prudență. 

Monakolina K reduce sinteza de colesterol în celulele ficatului

”Ca și mecanism de acțiune, monakolina K reduce sinteza de colesterol în celulele ficatului scăzând nivelul de colesterol sanguin cu valori modeste, deci scăderea colesterolului poate fi făcută cu monakolina, nu pe perioade lungi de timp”, explică Doina Dimulescu, cardiolog.  

Potrivit Comisiei Europene, recomandările privind consumul de monakolina k trebuie să se regăsească pe etichetele produselor ce conțin această substanță. Monakolina nu trebuie să fie administrată, indiferent de cantitate, femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor sub 18 ani sau persoanelor care au peste 70 de ani. Aceasta este o cerință suplimentară, obligatorie, impusă de Comisia Europeană.