Un grup ecologiști cer interzicerea utilizării unei substanțe toxice deosebit de periculoase, care a fost depistată în conținutul mai multor produse de baie.  

mamaplus

Substanță toxică 1,4-dioxan este folosită într-o serie de produse de baie, inclusiv în cele mai multe geluri de duș, loțiuni și săpunuri de mâini vândute în farmacii.

În ciuda faptului că este etichetată ca fiind cancerigenă, companiile nu sunt obligate să o scrie pe etichetele produselor. Chimicul 1,4-dioxan este un lichid limpede care se dizolvă ușor în apă. Se utilizează în principal ca solvent în fabricarea substanțelor chimice și ca reactiv de laborator (o substanță utilizată pentru a provoca o reacție chimică).

Toxina este generată printr-un proces numit etoxilare, în care oxidul de etilenă – un cunoscut carcinogen pentru sân – este adăugat la alte substanțe chimice pentru a le face mai puțin dure.

Cum recunoști totuși produsele care ar putea conține substanța cancerigenă?

Citește cu atenție eticheta! Ingredientele periculoase sunt polisorbații, polietilen glicol (PEG), lauril sulfat de sodiu sau cele care în limba engleză au terminația ”eth” (laureth, myreth, oleth, ceteareth, coceth, deceth, pareth).

Cercetările de laborator au avut rezultate șocante

Deși există un număr limitat de studii, cercetările au arătat că șobolanii de laborator care au inspirat majoritatea vieții lor vapori de 1,4-dioxan au dezvoltat cancer în interiorul nasului și în cavitatea abdominală.

Un număr de companii au convenit să înceteze utilizarea substanței 1,4-dioxan, chiar și firma Johnson & Johnson care și-a modificat produsele de baie pentru bebeluși în 2014.  Chiar și așa, cercetătorii au depistat substanța în 46 % din produsele de îngrijire personală de pe piața internațională.

Sursa