mamaplus

Știai că râsul prelungește viața? Iată 12 motive pentru care trebuie să râzi cât mai mult

0
//
14.07.2020

Numeroase studii au arătat că a fi și a gândi pozitiv, dar și a râde, de multe ori poate crește speranța de viață cu 7 – 8 ani. Totuși, îngrijorările de zi cu zi, viața aglomerată, stresul… sunt situații din cauza cărora, din păcate, este din ce în ce mai dificil să găsim un motiv pentru a râde. Cu toate acestea, râsul trebuie luat în serios, deoarece este bun pentru sănătate și declanșează reacții benefice pentru corpul nostru.

Iată toate efectele benefice ale râsului pentru corp și minte:

Râsul este una dintre acele acțiuni spontane care schimbă multe situații: problemele sunt reduse, modul de a privi viața devine pozitiv și, chiar fizic, percepem o anumită bunăstare.

Totuși, râsul nu apare întotdeauna spontan. Atunci când aveam de-a face cu momente critice sau deosebit de triste, râsul este ultimul lucru la care am vrea să ne gândim. Activarea râsului chiar și mecanic, este o soluție antidepresivă excepțională și trebuie încercată. Râsul întărește inima și sistemul imunitar, este bun pentru stima de sine și pentru relația de cuplu. De asemenea, râsul reduce stresul și insomnia. Când râzi, inima bate mai repede și vasele de sânge se dilată: întregul sistem vascular este stimulat. Efectul râsului se răspândește în abdomen provocând contracții care luptă împotriva constipației și stimulează producția de sucuri gastrice și enzime care promovează digestia.

Râsul ajută de asemenea la eliminarea stresului fizic. Dovada?

Te-ai aflat vreodată într-o situație stresantă și ai explodat într-un râs isteric incontrolabil uneori până la lacrimi? După această furtună internă, corpul cedează unei senzații plăcute de relaxare, creierul produce endorfine, hormoni de plăcere, un fel de morfină naturală. Nu este întâmplător faptul că în spitale și secții de pediatrie clovnii sunt prezenți în spitale!

Râsul este bun, iar această afirmație are, de fapt, baze științifice reale. Acest lucru se datorează faptului că râsul este o acțiune fizică capabilă să stimuleze producția anumitor hormoni, cum ar fi dopamina, care la rândul lor provoacă eliberarea morfinelor naturale în organism, cum ar fi endorfinele (moleculele minunate ale fericirii) și encefalinele (neurotransmițători cu acțiune analgezică și stimulenți ai sistemului imunitar).

Pe scurt, să vorbim despre reacțiile chimice ale râsului, ale căror efecte principale sunt:

  • reduce riscul de boli de inimă;
  • stimulează circulația;
  • acționează ca un antidepresiv;
  • îmbunătățește somnul;
  • efect afrodisiac;
  • oferă energie;
  • crește încrederea în sine;
  • întărește sistemul imunitar.

Iată 12 motive pentru care râsul este bun pentru sănătatea ta:

1. Râsul îmbunătățește productivitatea la locul de muncă

Râsul la locul de muncă creează legături în grup, scade nivelul de stres, și te ajută să rezolvi problemele cu mai multă luciditate.

2. Râsul te face creativ

Râsul este considerat „un exercițiu de gândire creativă”. Cu cât ești mai relaxat, cu atât este mintea ta este mai activă, posibil datorită efectelor pozitive ale râsului asupra stării de spirit.

3. Râsul îmbunătățește imaginea de sine

Conform studiilor, a râde și a face oamenii să râdă îți îmbunătățește stima de sine, deoarece încetezi să te evaluezi prea rigid și iei mai puțin în serios modul în care te judecă celorlalți.

4. Râsul ajută la oxigenare

Relaxezi corpul acționând asupra diafragmei care este conectată cu sistemul nervos parasimpatic. Prin râs, introduci mai mult oxigen în corp, ceea ce este util pentru a avea un sistem respirator mai puternic.

5. Râsul îmbunătățește digestia

Printr-un râs bun, diafragma provoacă un masaj în interiorul corpului care ajută digestia. Iar mai multe studii au arătat că râsul poate ajuta la ameliorarea sindromului de „colon iritabil”.

6. Râsul prelungește viața

Potrivit unui studiu norvegian, a avea umor și a râde, crește deseori speranța de viață cu 20% sau, în medie, cu 7 ani ! Nu este nevoie să râzi toată ziua, dar este vorba de a fi deschis, și dacă nu poți râde, urmărește o comedie care te face să râzi!

7. Râsul arde calorii

Râsul puternic are aceleași beneficii ca și activitatea fizică și te-ar putea ajuta să atingi o greutate sănătoasă, deoarece arde 120 de calorii!

8. Râsul crește pragul durerii

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că râsul crește pragul durerii, deoarece crește producția de endorfine, neurotransmițătorii prezenți în creier, care te ajută să te simți bine.

9. Râsul te face să dormi mai bine

Cercetătorii japonezi au descoperit că seara, râsul crește producția de melatonină, ceea ce te ajută să dormi cel puțin 7- 8 ore pe noapte și să te trezești în formă.

10. Râsul scade nivelul glicemiei

Râsul este un leac excelent pentru diabetici: un studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Loma Linda din California pe un grup de pacienți care au vizionat filme pline de umor, 30 de minute pe zi timp de 12 luni, a arătat creșterea colesterolului bun, în timp ce proteinele C reactive periculoase (asociate cu diabetul de tip 2) au scăzut cu 66%.

11. Râsul îți protejează inima

Pentru a avea o inimă sănătoasă, știi deja că trebuie să mănânci sănătos, dar nu numai. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Medical al Universității din Maryland, râsul ajută la reducerea răspândirii bolilor cardiovasculare, deoarece favorizează oxigenarea.

12. Râsul are virtuți anti-îmbătrânire

Râsul oxigenează pielea și o face mai tonifiată. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Loma Linda, râsul produce o creștere a HGH (hormonul de creștere uman, hormonul anti-îmbătrânire).