Simplul gest de a te spăla pe mâini frecvent te apără de peste 200 de boli. Organizația Mondială a Sănătății recomandă spălarea mâinilor cu apă și cu săpun cât mai des, în special după folosirea toaletei și înainte de a mânca.

Se recomandă spălarea mâinilor imediat ce ajungi acasă, după călătoriile cu transportul public sau în spațiile aglomerate, publice, în care circulă multe persoane.

Ce boli previne spălatul pe mâini:

Spălatul frecvent pe mâini previne infecțiile respiratorii cum ar fi gripa A, B sau alte virusuri gripale, pneumonia, tusea convulsivă sau bronșiolită; patologii de transmitere feco-orală precum holera, diareea, hepatita A și E; gastroenterita, pneumococ, afecțiunea mână-gură-picor sau viermi intestinali și multe alte boli.

Potrivit datelor UNICEF din 2015, peste 300.000 de copii cu vârsta până în 5 ani au murit în întreaga lume din cauza bolilor diareice legate de lipsa apei potabile și a canalizării. În plus, mai multe studii au arătat că spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea toaletei și înainte de a mânca poate reduce incidența bolilor diareice cu 40% și cu 25% rata de transmitere a pneumoniei în rândul minorilor.

„În fiecare an, 1,4 milioane de copii mor din cauza unor boli ce pot fi prevenite, cum ar fi pneumonia și diareea. Acesta este un număr dramatic, ce ar putea fi redus printr-un gest banal: spălatul pe mâini”, a declarat un reprezentant UNICEF, Sanjay Wijesekera.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății asigură că spălatul pe mâini în mod regulat și corect previne administrarea de antibiotice și prin urmare ajută la scăderea rezistenței la aceste medicamente.

Cum te speli corect pe mâini:

Spălatul pe mâini este foarte important pentru prevenirea bolilor transmisibile, așadar este vital să îți igienizezi mâinile cu apă și cu săpun înainte de a prepara mâncarea sau manipularea ei, după atingerea anumitor obiecte publice, după folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor, înainte de a atinge un copil, înainte de a intra în contact cu persoane în vârstă sau bolnave, precum și după strănut sau tuse.

Este important să îți speli mâinile bine când ajungi acasă, după ce călătorești cu transportul în comun sau în spații publice aglomerate. Atenție! O spălare corectă și eficientă înseamnă să îți speli mâinile cu apă și cu săpun timp de 20-30 de secunde.

Astfel, o spălare corectă a mâinilor înseamnă utilizarea apei la orice temperatură cu săpun, precum și frecarea minuțioasă a ambelor părți ale mâinilor, degetelor și spațiului dintre acestea și sub unghii, timp de 20 de secunde, apoi se trece la o clătire completă pentru a îndepărta murdăria.

În ceea ce privește uscarea mâinilor, în mediul casnic se poate realiza cu un prosop curat, care trebuie schimbat în funcție de frecvența utilizării acestuia. Fiecare membru al familiei trebuie să aibă prosop individual, mai ales bătrânii și copiii. În spațiile publice, uscarea mâinilor trebuie să se facă prin ventilație sau cu un prosop de hârtie.