Durerile de spate reprezintă un disconfort fiziologic resimțit de populația adultă, mai ales în intervalul de vârstă 35-55 de ani. Conform studiilor, 5 din 10 adulți suferă de dureri de spate, cauzate de cele mai multe ori de: muncă fizică, manipularea unor greutăți, poziții statice îndelungate.

Durerile de spate pot începe brusc, imediat după un efort fizic, sau pot fi dureri cronice, constante într-un singur punct sau care iradiază către alte zone. În ceea ce privește distribuția pe sexe, femeile sunt cele mai predispuse la durerile de spate: în sarcină, când greutatea suplimentară afectează sistemul osos, în perioada alăptarii, din cauza poziției sau, în general, din cauza genților grele purtate pe un singur umăr. 

Tipurile de durere asociate inflamației, leziunii, contracturii musculare coexistă de cele mai multe ori și nu cedează la administrarea unei singure substanțe. Cea mai eficientă atitudine este administrarea unei combinații de substanțe care combat durerea prin mai multe mecanisme, potențând astfel acțiunea analgezică.

Acum există pe piața SINDOLOR gel - produs inovator, pentru administrare locală, cu o combinație unică de trei substanțe active prin care este potențată acțiunea analgezică a acestuia și este atenuată rapid senzația de durere. 

Asocierea dintre piroxicam, ciclobenzaprină și lidocaină din SINDOLOR gel acționează asupra durerii prin trei mecanisme diferite. Piroxicamul face parte din grupa antiinflamatoarelor și analgezicelor, utilizat pe scară largă în afecțiunile dureroase de natură musculară și articulară. Prin administrarea locală, prin masaj direct la locul dureros se evită efectele adverse care apar de obicei la administrarea orală de antiinflamatoare (dureri și iritații gastrice). Lidocaina este un anestezic local cu efect imediat, care diminuează transmiterea senzației de durere de la locul dureros către creier și astfel scade percepția durerii. Ciclobenzaprina este un analgezic cu mecanism asemănător anestezicelor locale. 

O asemenea combinație de substanțe permite utilizarea unei cantități mai mici de produs pentru tratarea durerilor, iar prin forma farmaceutică de gel, absorbția este mai rapidă fără a mai fi nevoie de masaj la locul dureros, avantaj mai ales în cazul afecțiunilor traumatice la care durerea intensă nu permite masajul.