mamaplus

Simptomele de COVID-19, resimțite după mai mult de şase săptămâni în unul din trei cazuri

0
//
09.12.2020

O treime dintre bolnavii de COVID-19 acuză simptome precum oboseala, insuficiența respiratorie sau pierderea gustului vreme de mai mult de şase săptămâni. Experții avertizează că aceste persoane pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă.

Un studiu ştiințific publicat marți arată că simptomele de COVID-19 precum oboseala, insuficiența respiratorie sau pierderea gustului, se pot prelungi mai mult de şase săptămâni la unul din trei cazuri, relatează EFE preluată de Agerpres.

Cercetători de la Universitatea din Geneva şi alte instituții au urmărit evoluția a 669 de pacienți cu COVID-19, dintre care o treime au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, inclusiv cei care nu făceau parte din grupurile de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Potrivit experților, acest procent ridicat impune o campanie de conştientizare şi de informare, adresată inclusiv companiilor şi firmelor de asigurare pentru a se avea în vedere că persoane ce nu aparțin grupurilor de risc pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă.

Simptomele cele mai comune sunt oboseala, urmată de insuficiența respiratorie, pierderea mirosului şi a gustului şi, în proporție mai mică, tuse persistentă şi dureri de cap, arată studiul.

„Pe mulți pacienți îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienți”, a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.

Universitatea din Geneva a explicat că studiul va urmări pacienții şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înțelege mai bine consecințele pe termen lung ale COVID-19.