O nouă analiză a simptomelor coronavirusului realizată de Scientific American arată modurile ciudate și înfricoșătoare prin care agentul patogen atacă sistemul nervos al corpului. Simptomele includ chemestezia, o afecțiune prin care pacienții nu își pierd complet simțul gustului, ci mai degrabă capacitatea de a detecta iuțeala sau gustul mentolat.

Scientific American a lansat o nouă analiză care urmărește cursul distructiv pe care COVID-19 îl poate parcurge prin sistemul nervos al unei persoane - în plus față de simptomele uneori terifiante care îl pot însoți.

”Ceața creierului” și durerea cronică, simptome de durată

Unele dintre simptomele frecvente includ dureri de cap, oboseală și dureri musculare și articulare. Dar altele includ „ceața creierului”. Despre aceasta, analiza notează că, chiar și după ce simptomele principale ale COVID-19 ale unor oameni par să treacă, „nu este neobișnuit ca pacienții cu COVID-19 să experimenteze pierderi de memorie, confuzie și alte neclarități mentale”.

Motivul nu este foarte clar, experții speculând că „inflamația la nivelul întregului corp” asociată cu coronavirusul ar putea fi unul dintre motivele acestui simptom.

Studiul adaugă că se știu cazuri severe de COVID-19 care cauzează encefalită - inflamație a creierului, deși acest lucru pare a fi oarecum rar. Durerea cronică este, de asemenea, raportată frecvent ca un simptom pe termen lung legat de coronavirus.

Unul dintre cele mai ciudate simptome este chemestezia. Acesta este momentul în care pacienții nu își pierd complet simțul gustului, ci mai degrabă capacitatea de a detecta iuțeala, precum cea conferită de ardeiul iute sau gustul răcoros, mentolat, percepțiile transmise de nociceptori, nu de celulele gustative.

În timp ce multe dintre aceste efecte sunt tipice infecțiilor virale, prevalența și persistența acestor simptome legate de durere - și prezența lor chiar și în cazuri ușoare de COVID-19 - sugerează că neuronii senzoriali ar putea fi afectați dincolo de răspunsurile inflamatorii normale la infecție, se mai arată în analiza citată.