Pe măsură ce noul coronavirus se răspândește, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifestă această boală și cum reacționează organismul după infectarea cu SARS CoV-2.

Cercetările medicilor au arătat că pacienții infectați cu coronavirus prezintă mai întâi simptome simple, cum ar fi o tuse ușoară sau durere de cap. La aproximativ o săptămână, aceste semne au o evoluție surprinzătoare încât pacienții sunt duși direct la Terapie Intensivă, doarece nu mai pot respira.

Pacienții cu COVID-19 par adesea că se simt bine, 5 până la 7 zile, apoi starea lor se înrăutățește brusc și dezvoltă insuficiență respiratorie.

Persoanele care contractează infecția au tendința de a întâmpina mai întâi simptome minore, precum durere de cap, tuse și febră ușoară, timp de aproximativ o săptămână. De obicei, în a doua săptămână starea lor fie începe să se îmbunătățească, fie se degradează brusc, a declarat Michelle Gong, directorul cercetării în domeniul îngrijirii critice la Montefiore Medical Center, citată de Jurnalul Asociației Medicale Americane.

Astfel, prima constatare a medicilor în cazul persoanelor cu COVID-19 este că aceștia se simt bine pentru o săptămână, apoi se prăbușesc, plămânii lor cedează.

Prima fază a bolii este „ca o arsură lentă”

Dr. Joshua Denson, medic de îngrijire critică din New Orleans, a declarat la NBC News că pe baza celor 15 până la 20 de pacienți cu COVID-19 pe care i-a tratat, prima fază a bolii a fost ca „o arsură lentă”.

Dr. Christopher Ohl, un expert în boli infecțioase din Carolina de Nord, a mai spus că a vazut pacienți despre care ai impresia că o să își revină pentru că prezintă simptome ușoare, însă în 20 până la 24 de ore starea lor se înrăutățește brusc acuzând febră mare, oboseală severă, tuse care se agravează și apare lipsa respirației, mulți ajungând să fie ventilați mecanic.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a precizat, de asemenea, că există dovezi că pacienții prezintă „o deteriorare clinică în a doua săptămână de boală”.

Un studiu publicat în The Lancet la sfârșitul lunii ianuarie a arătat că mai mult de jumătate dintre pacienți au prezentat o scurtă respirație după ce au fost bolnavi timp de aproximativ o săptămână.

Aceste reacții apar și la pacienții sănătoși, până în 40 de ani

Un medic pneumolog a declarat la ProPublica că la începutul bolii „pacienții beneficiază de un suport minim, un pic de oxigen, și, dintr-odată, ajung în stop respirator complet, nu mai pot respira deloc”.

Această scădere bruscă este mai probabilă în rândul persoanelor în vârstă și al celor cu condiții de sănătate preexistente, însă medicul precizează că a observat aceste reacții și în cazul persoanelor sănătoase, până în 40 de ani.

Spre deosebire de persoanele cu pneumonie sau sindrom respirator acut sever (SARS), persoanele cu COVID-19 adesea nu prezintă insuficiență respiratorie în primele zile de spitalizare, a spus Michelle Gong.

Ea a adăugat că a văzut mai mulți pacienți cu COVID-19 cu stop cardiac, ceea ce ar putea avea de-a face cu afecțiuni subiacente.

„Dar, repet, este brusc. Nu ne este încă previzibil cu privire la cine îl va face și cine nu”, spune Gong.