mamaplus

Sfatul medicului: Ce analize şi teste trebuie să facă femeile la 20, 30, 40, +50 de ani.

-
//
15.01.2020

Nu amânaţi evaluarea anuală a sănătăţii, dacă nu aţi reuşit să o faceţi deja în 2019. Este sfatul tuturor medicilor către orice persoană precupată de menţinerea unei stări de bine pe termen lung. Testările anuale sunt o bună ocazie pentru a evalua starea diverselor organe şi sisteme din organism. În continuare, vom afla de la medicul Delia Grecu care sunt investigațiile necesare în funcție de vârsta femeii.

Ce analize trebuie să facă o femeie între 20 şi 30 de ani?

Pentru femeile cu vârsta între 20 la 30 de ani, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o consultaţie ginecologică, în care este inclusă o ecografie transvaginală, cu efectuarea examenului Papanicolau, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi una de sân, alături de un pachet de bază de analize de sânge. Dacă avem suspiciuni în privinţa unei posibile probleme de sănătate, continuăm cu alte teste şi investigaţii.

Ce set de analize trebuie să facă femeile între 30 şi 40 de ani?

Pentru femeile aflate în intervalul de vârstă 30-40 de ani, se pot adăuga, pe lângă investigaţiile recomandate în intervalul 20-30 de ani, markerii tumorali, cei hepatici.

Ce set de analize şi teste se recomandă femeilor aflate în intervalul de vârstă 40-50 de ani?

La grupa de vârstă 40-50 de ani, se adaugă un consult cardiologic, un EKG, mamografia şi consultul gastroenterologic. Dacă este necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indicaţia medicului specialist.

Ce set de analize şi teste se recomandă femeilor aflate în intervalul după 50 de ani?

După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie. Pe lângă aceste investigaţii, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracică sau testul pentru HPV.