Răspunsul este un Da cât se poate de categoric. Și pentru că relațiile sexuale din timpul menstruației ridică întotdeauna niște semne de întrebare, iată câteva lămuriri!

Interzis? Din contra!

Nu există absolut niciun motiv medical pentru care o femeie să își refuze partenerul în această perioadă a lunii. Poate doar unul ce ține de propriile idei și concepții. Cert este că o femeie poate avea dorințe sexuale și în această perioadă, uneori chiar mai accentuate decât de obicei. Mai mult, pentru unele dintre ele menstruația este perioada cu libidoul setat la maximum.

Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul femeilor care utilizează pilule contraceptive. Acestea diminuează libidoul, iar perioada de 7 zile de pauză vine în acest caz ca o fereastră deschisă spre plăcere.

Femeilor le place sau nu sexul în timpul menstruației?

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, părerile sunt împărțite. Unele persoane nici nu se gândesc la așa ceva, pe când altele apreciază în mod special această perioadă. Unele femei susțin chiar că sexul în timpul ciclului menstrual le diminuează durerile și celelalte simptome care vin odată cu menstruația. În orice caz, nu trebuie forțat pentru că până la urmă, menstruația durează doar câteva zile.

E posibilă sarcina în această perioadă?

Din păcate există o șansă - ceva mai scăzută ce-i drept - de a obține o sarcină, întrucât sperma poate rezista în sistemul reproducător până la 3 zile. Dacă menstruația durează un pic mai mult timp, iar ovulația intervine ceva mai devreme în ciclul menstrual, e posibilă o surpriză neplăcută.

Sângele - un impediment?

Nu pentru mecanica procesului sexual. Ba chiar joacă rol de lubrifiant și încă unul foarte bun. Unii bărbați au o problemă însă tocmai cu acesta. Ei consideră sângele menstrual ceva murdar și plin de microbi. Însă e vorba doar despre un lichid 100% natural care nu dăunează în niciun fel.

În schimb, în caz de boli cu transmitere sexuală, sângele crește riscul infectării. Pentru femei, este o perioadă crucială, întrucât cervixul este deschis pentru a-i permite sângelui să treacă, făcându-le astfel loc și bacteriilor să se instaleze cât mai bine în cavitatea pelviană. Așa că un prezervativ este o soluție excelentă, chiar și în această perioadă.

Poate sexul din această perioadă să deregleze ciclul menstrual?

Nu, nu și iar nu. Sunt femei care cred că făcând sex, li se oprește brusc sângerarea și sângele le rămâne blocat undeva în corp. Nimic mai fals. Este adevărat că după aproximativ o zi după sex, menstruația se încheie, însă asta se întâmplă pentru că sexul stimulează numărul de contracții din uter, sângele fiind astfel eliminat mai repede.