mamaplus

Șeful ANSP: ”Avem un pseudo purtat de măşti - pe barbă, sub barbă, într-o ureche...”

0
//
29.07.2020

Cazurile pozitive de COVID-19 vor scădea dacă cetăţenii Republicii Moldova îşi vor schimba comportamentul, afirmă directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună. Funcţionarul susţine că în Moldova „există un pseudo purtat de măşti, o parodie la purtatul măştilor, dacă vreţi”.

„Te duci în troleibuz, te ţii de bara troleului şi tot ajustezi masca pentru că o ţii ba sub barbă, ba într-o ureche, ba mai nou, am văzut pe cot, cum vreţi se poartă masca. Iată o ajustezi cu mâna de pe bara unde te-ai ţinut în troleibuz sau în autobuz. Iată cât ajustezi masca de sus în jos, ca să nu zic altfel, acesta este momentul critic când bagi virusul de pe mână pe faţă, mâna luând-o de pe bară, unde au mai fost de al de tine şi umblă cu mâna pe mască”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”.

Directorul ANSP precizează că acesta este momentul clasic de infectare. „Nu trebuie să pupi vânzătoarea şi nu trebuie să te îmbrăţişez cu ea, şi nu trebuie să-i faci nimic pentru că ţi-ai făcut treaba, ti-ai luat virusul ajustând masca în troleibuz”.

Nicolae Furtună menţionează că masca de protecţie nu trebuie atinsă din momentul în care persoana a ieşit din casă şi până a revenit.

„Când te duci la magazin, masca se îmbracă din casă, te-ai urcat, ai mers două staţii până la magazin sau până la Piaţa Centrală. Când te-ai dus acasă, după igiena mâinilor, scoţi frumuşel mască, o nimiceşti sigur la gunoi, pentru că astăzi toate dealurile sunt împânzite cu măşti şi ăsta tot este element de cultură. Nu umblăm cu mască de la Ispas până la Pocroave, le schimbăm”, susține oficialul.

Directorul ANSP precizează că numărul de cazuri poate fi redus prin schimbarea comportamentului. „Dacă vom umbla aiurea dintr-o parte în alta, riscurile sunt mari ca să nu revenim la normalitatea cea pe care o aşteptăm”.