Pe cât de mare poate fi bucuria unei femei când își dă seama că a slăbit într-un timp record câteva kilograme bune, pe atât de mult se poate întrista să vadă un număr și mai mare de kilograme la doar câteva zile distanță după aceea. Este foarte important să ai o dietă echilibrată dacă vrei să slăbești. O confirmă și specialiștii în nutriție. Află în continuare care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când vrem să slăbim.

Ai așteptări nerealiste

Indiferent de numărul de kilograme pe care vrem să îl pierdem, un lucru este cert, vrem că ele să dispară de pe o zi pe alta și uităm că slăbirea nu este un parcurs liniar, constant. Procesul de slăbire presupune și perioade de stagnare sau poate recâștigarea câtorva dintre kilogramele slăbite. Nu trebuie să te descurajezi, face parte din proces.

"Nu-ți propune să scapi în 2 zile de greutatea acumulată în 20 de ani. Chiar dacă de-abia aștepți să te bucuri de noua ta formă fizică, doar răbdarea te va ajuta să faci schimbări rezistente în timp. Dacă îți stabilești obiective realiste, de exemplu să slăbești 3-4 kg pe lună sau să reduci 500 kcal din consumul zilnic, îți va fi mai ușor să le duci la bun sfârșit. Nu te gândi la dietă ca la o perioadă de restricții extreme, după care nu te va mai interesa nimic, ci ca un proces de învățare și deprindere de obiceiuri bune.", ne sfătuiește medicul nutriționist Șerban Damian.

Te concentrezi doar pe numărul de kilograme

În mod normal cel mai bun prieten în procesul de slăbire este cântarul. Însă cei mai mulți dintre noi fac o reală obsesie pentru acesta și ajung să se cântărească zilnic. Este adevărat că cel mai simplu mod să evaluezi cât ai slăbit este să te cântărești, dar nu te baza doar pe aceasta.

„Poate ai scăzut în centimetri la talie, coapse sau brațe, iar hainele îți vin mai bine ori poate ai crescut în masa musculară și ți s-a redus cantitatea de țesut adipos. Pentru a descoperi cum s-a schimbat în timp compoziția ta corporală, adică raportul grăsime vs. mușchi, poți face câteva investigații cum ar fi adipometria cu ultrasunete, analiza impedanței bioelectrice, analiza corporală 3D. Rezultatele lor îți vor indica mai clar transformările prin care trece corpul tău în urma slăbitului.”, recomandă specialistul.

Faci mișcare, dar pierzi din vedere alimentația

Așa cum este normal sportul și dieta merg mână în mână. Cu toții știm cât de important este să avem un stil de viață activ nu doar pentru slăbit, ci și pentru starea ta generală de sănătate, dar în procesul de slăbire, lucurile stau ușor diferit.

„Dacă vrei să elimini mai multe kilograme, acordă atenție și meniului tău, pe lângă orelor de fitness, alergare sau înot. Adesea, oamenii supraestimează numărul caloriilor arse în timpul efortului fizic și au senzația că pot mânca mult mai mult. Deși fac sport, ei cresc și cantitatea de alimente consumată, astfel că nu reușesc să slăbească. Alimentele nutritive, sățioase, combinate cu activitatea fizică făcută constant, te vor ajuta să pierzi în greutate în mod sănătos și să fii în formă.”, explică dr Șerban Damian.

Reduci prea mult cantitatea de calorii consumate

Când încep un proces de slăbire, cei mai mulți dintre noi, fie își numără caloriile consumate, fie nu mănâncă suficient. Pe scurt se înfometează. Evident că dacă vrem să slăbim trebuie să fim în deficit caloric. Dacă însă se exagerează, s-ar putea să ai parte succes pe termen lung.

„Într-adevăr, la început vei slăbi mai mult, dar foarte probabil nu îți vei putea menține dieta restrictivă și vei reveni la vechile obiceiuri, ceea ce se poate traduce chiar în kilograme în plus. Schimbările la nivelul metabolismului cauzate de restricția calorică excesivă îți pot sabota pe viitor capacitatea de a atinge și a menține greutatea dorită. Așadar, păstrează o abordare moderată când reduci din calorii și asigură-te că nu faci foamea.”, ne sfătuiește medicul nutriționist Șerban Damian.

Consumi multe alimente etichetate ca “sănătoase”, dar calorice

Rafturile magazinelor abundă de produse „sănătoase”, iar tentația de a le consuma fără măsură este una extrem de mare.

„Biscuiții fără gluten, nucile și semințele, uleiul de măsline, brânzeturile și cremele vegane sunt prezentate ca fiind sănătoase, însă asta nu înseamnă că le poți consuma în cantități exagerate. O punguță de nuci și fructe uscate de 100g, care se mănâncă foarte ușor, poate ajunge până la 500-600 kcal. Același lucru este valabil și pentru biscuiții din făină integrală, de exemplu, care chiar dacă au mai multe fibre decât unii din făină albă nu înseamnă că au automat și mai puține calorii. Un aliment poate fi nutritiv, bogat în vitamine și minerale, dar și caloric. Atenție, deci, la produsele cu multe calorii, indiferent de cât de naturale sunt ingredientele lor.”, susține doctorul nutriționist.

Urmezi diete extreme și excluzi anumite alimente sau categorii de alimente

La o simplă căutare pe internet, găsim zeci de diete, multe dintre ele care arată cu degetul carbohidrații sau grăsimile, propunând reducerea lor pe motiv că îngrașă.

„Niciun aliment nu îngrașă și nici nu slăbește în sine, contează alimentația per ansamblu și consumul caloric. Există un raport optim zilnic de macronutrienti de care corpul are nevoie pentru a funcționa optim. În general, pentru un adult, acesta este de 50% carbohidrați, 20% proteine, 30% grăsimi din necesarul caloric zilnic, însă procentele variază în funcție de sex, vârstă, etapă din viață, obiective și nivel de activitate fizică.
Limitarea excesivă a carbohidraților aduce după sine vine stări de oboseală și apatie, în timp ce lipsa grăsimilor bune poate contribui la apariția dezechilibrelor hormonale și deficiente de absorbție a unor vitamine. Așadar, poți consuma orice fel de aliment, inclusiv dulciuri; doar micșorează porția sau servește-l mai rar decât înainte. Pune accentul pe mâncărurile hrănitoare și sățioase.”, ne sfătuiește specialistul în nutriție.

Apelezi la ceaiuri de slăbit, pastile sau alte „produse-minune”

Toți cei care vor să slăbească își doresc să existe o pilulă magică și kilogramele să dispară ca printr-o minune și dacă se poate pentru totdeauna.

„Oare dacă aceste ceaiuri „detox” și prafuri ar fi eficiente, chiar ar mai exista atâtea persoane care se chinuie să slăbească? Tot ce fac aceste produse este să-ți “slăbească” portofelul sau cardul, nu și kilogramele tale în plus.”, concluzionează Dr. Șerban Damian.