mamaplus

Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm incorect restricțiile, avertizează șeful OMS

0
//
07.05.2020

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că „riscul revenirii la (măsurile de) izolare este foarte real” în țările care în prezent relaxează distanțarea socială, el insistând ca aceasta să se facă gradual, să se acorde atenție riscului cazurilor importate şi sistemul sanitar să fie pregătit, inclusiv prin investiții, pentru un posibil nou val epidemic, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Riscul există „mai ales dacă țările nu reuşesc să gestioneze cu mare atenție tranziția şi nu fac acest lucru printr-o abordare în etape”, estimează Tedros, după ce a anunțat în cadrul unui briefing că numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în lume a depăşit 3,5 milioane şi cel al deceselor 250.000.

OMS insistă ca în etapa de relaxare a restricțiilor să se asigure îndeplinirea mai multor condiții, în principal ca numărul noilor cazuri de infectare să fie sub control, ca sistemul sanitar să poată face față tranziției, să fie minimizat riscul de relansare a epidemiei, să se fi luat măsuri preventive în şcoli şi la locurile de muncă şi opinia publică să fie bine informată asupra măsurilor adoptate.

Organizația cu sediul la Geneva mai cere ca înaintea unei asemenea relaxări să se garanteze o gestionare adecvată a posibilelor noi cazuri de COVID-19 importate.

Directorul general al OMS a insistat că nu pot fi excluse viitoare valuri epidemice de COVID-19, dar în fața acestei posibilități „nu trebuie să răspândim panica”, ci „să ne pregătim, pentru că acum avem oportunitatea să aşezăm sistemele sanitare pe baze solide”.

„Dacă am învățat ceva din această criză este că investind acum (în sănătate) vom putea să salvăm vieți mai târziu”, a concluzionat Tedros Ghebreyesus, adăugând că „istoria ne va judeca în funcție de cum răspundem pandemiei şi de măsurile pe care le luăm”.