mamaplus

Remedii pentru scăderea febrei cauzate de infecțiile virale, dar și de noul coronavirus

0
//
11.08.2020

Febra este un simptom frecvent al infecțiilor virale, cum ar fi gripa sau COVID-19, şi poate fi însoțită de manifestări precum dureri în gât, tuse, dureri de cap, răguşeală, secreții nazale, dureri musculare, dar şi tulburări digestive, precum diaree sau vărsături. Chiar dacă febra este mecanismul prin care organismul încearcă să lupte cu infecția, acest simptom este foarte neplăcut. Din fericire, există câteva remedii care pot grăbi vindecarea, ameliorând în acelaşi timp febra.

Iată câteva soluții pentru scăderea febrei cauzate de infecțiile virale:

Consumă multe lichide

Pentru a reduce temperatura corpului, organismul reacționează prin transpirație abundentă, ceea ce presupune pierderea de minerale care cauzează deshidratare şi simptome aferente acestei probleme. Pentru a preveni acest lucru, consumă cât mai multe lichide (apă, sucuri naturale, supe, ceai fără cafeină, băuturi cu electroliți) şi alimetne bogate în apă.

Odihneşte-te

Dacă te confrunți cu febră, este indicat să eviți efortul fizic, deoarece astfel ajuți corpul să se refacă mai rapid. Este de preferat să dormi cel puțin 8-9 ore pe noapte, iar în timpul zilei să eviți activitățile care presupun efort, inclusiv exercițiile fizice, deoarece astfel nu faci decât să creşti şi mai mult temperatura corpului.

Îmbracă-te adecvat

Atunci când ai febră, trebuie să eviți hainele groase sau din materiale care rețin transpirația. De aceea, este indicat să porți haine în straturi, pentru a da jos ceva atunci când simți că îți este prea cald sau să adaugi o piesă atunci când ai frisoane. 

Mănâncă sănătos

E posibil ca febra să îți cam taie pofta de mâncare, dar nu e deloc indicat să stai nemâncat. Din contră, alimentele pot avea efecte antivirale, dacă ştii să le alegi pe cele corecte.

Printre alimentele indicate atunci când ai febră se numără: bananele şi orezul (bune dacă te-ai stricat la stomac), ardei gras şi citrice (conțin vitamina C, care grăbeşte vindecarea), fructe de pădure (sunt bogate în antioxidanți puternici care ameliorează durerile şi reduc în mod natural febra), morcovi (sunt bogați în betacaroten, un alt antioxidant puternic), ardei iuți, muştar, hrean (ajută la desfundarea nasului şi favorizează eliminarea mucusului din plămâni), merişoare, ceapă.

Bea ceaiuri

Un ceai călduț este întotdeauna benefic atunci când te confrunți cu infecții virale. Exemple de astfel de ceaiuri cu efecte antivirale şi imunostimulatoare sunt: ceaiul cu lămâie şi miere, ceaiul din semințe de coriandru, ceaiul Tulsi (busuioc sfânt), ceaiul de ghimbir cu piper şi ceaiul de fenicul.

Medicamente care combat febra

Pentru ameliorarea simptomelor infecțiilor virale, poți lua şi diverse medicamente cu efect antitermic, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul, aspirina, paracetamolul sau naproxenul. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale!

Atenție! Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani, deoarece poate creşte riscul unei afecțiuni severe, sindromul Reye.

De asemenea, ține cont de modul de administrare şi nu depăşi doza recomandată pe ambalaj. În caz contrar, pot apărea reacții adverse precum hemoragie gastrointestinală sau afecțiuni renale ori hepatice.

Dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de câteva zile sau, din contră, se agravează, apelează la serviciile medicale de urgență!