Cele mai frecvente cauze care duc la apariția varicelor sunt viața sedentară, menopauza, statul în picioare pentru o perioadă îndelungată de timp, moștenirea genetică, obezitatea sau chiar sarcina. În perioada sarcinii, femeile se confruntă cu varice din cauza faptului că volumul sanguin se dublează în organism, corpul se mărește și el, iar venele sunt suprasolicitate. Astfel, sângele stagnează și nu se mai întoarce la inimă și apar varicele.
O altă cauză mai puțin cunoscută a apariției varicelor este funcționarea precară a ficatului. Când ficatul nostru este suprasolicitat, înseamnă că avem în organism prea multe toxine pe care el nu le poate procesa în timp util. Din păcate, insuficiența la nivel hepatic nu se vede în analizele uzuale, ci ea va apărea peste câțiva ani.
Cinci lucruri pe care ar trebui să le faci zilnic pentru ameliorarea varicelor
Din fericire, putem să prevenim apariția varicelor, să diminuăm efectul lor sau chiar să scăpăm de ele cu câteva soluții naturale la îndemână.
- Relaxează-ți picioarele. Seara, după programul de muncă și oricând ai ocazia pe parcursul zilei, stai cu picioarele cât mai sus, deasupra nivelului inimii și susține-le pe orizontală cu o pernă mare.
- Evită statul pe scaun sau în picioare. Dacă activitatea pe care o desfășori zi de zi necesită statul pe scaun sau în picioare de dimineața până seara, fă pauze scurte de mișcare. Cel mai la îndemână este să îți pui alarma pe telefon care să îți amintească la fiecare 30 de minute să iei o pauză.
- Bea multa apă alcalină sau ceai pentru varice. Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru prevenția varicelor. Bea cel puțin 2 litri de apă alcalină sau ceai special pentru varice. La o simplă căutare pe Google, poți găsi diverse branduri de astfel de ceaiuri naturale, care sunt foarte eficiente, mai ales dacă nu îți place să bei apă simplă.
- Fă mai mult sport. Nu este deloc un clișeu faptul că sportul te ajută să duci o viață mai sănătoasă, din toate punctele de vedere. Dacă faci efort fizic moderat, stai departe de sedentarism și de obezitate, două dintre cele mai frecvente cauze ale apariției varicelor. Nu trebuie să faci sport de performanță. O plimbare zilnică de 30-60 minute sau câteva exerciții simple făcute în casă cu greutatea propriului corp sau chiar gimnastica te poate ajuta foarte mult.
- Mănâncă mai multe fibre. Este dovedit clinic că fibrele mențin vasele de sânge sănătoase. Asigură-te că incluzi în alimentația ta fructe și legume proaspete, de preferat crude, dar și cereale integrale. Zmeura, perele, merele, ovăzul, orezul brun și lintea sunt doar câteva variante foarte bune de alimente bogate în fibre.
Prin urmare, pe lângă aspectul inestetic al varicelor, acestea pot provoca grave probleme de sănătate. Ceea a ce a dus la formarea varicelor le poate și vindeca. Ia în calcul cauzele apariției varicelor și încearcă să le eviți. Tratamente naturale există, totul depinde doar de tine să le și aplici.