Paraziții intestinali sunt adesea cauzați de igiena precară, de surse de apă sau animale infectate. Cel mai frecvent, aceștia includ protozoare, oxiuri și tenii.

Paraziții intestinali pot provoca tuse, dureri intestinale, balonare, crampe, vărsături, scaune cu sânge și diaree. Se recomandă consultul medical și realizarea de investigații specifice pentru a se determina prezența și tipul de parazit.

Remediile naturale pentru paraziții intestinali pot fi la fel de eficace ca medicamentele, fără a avea însă, efectele secundare nocive ale acestora.

Usturoi

Usturoiul este eficient împotriva giardiei, tripanosomei și plasmodiumului. Usturoiul este disponibil atât sub formă de capsule și tablete, cât și sub formă neprelucrată de căței de usturoi.

Goldenseal - hydrastis canadensis

Planta goldenseal (hydrastis canadensis) a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru tratarea infecțiilor membranelor mucoase din organism, cum ar fi cele ale tractului respirator.

Studii preliminare sugerează că berberina, componentă activă a plantei goldenseal, este eficientă și împotriva entamoeba histolitica, giardia lamblia și plasmodium.

Nuc negru

Nucul negru este un remediu popular folosit pentru tratarea pecinginei și piciorului de atlet. Sucul de la coaja necoaptă de nuc negru este utilizat pentru tratarea paraziților și infecțiilor fungice.

Pelin

Pelinul a fost folosit de secole ca remediu de bază pentru paraziții intestinali. Cercetările sugerează că acesta ar avea efect împotriva ascaris lumricoide, plasmodium, schistosoma mansoni și giardia.

Pelinul conține lactone sesquiterpene, care se consideră că slăbesc membranele parazitului. Pelinul poate fi consumat sub formă de capsule, ceai sau extract lichid, dar se va evita uleiul pur care este toxic.

Tămâița

Tămâița (ambrosioides chenopodium) este un remediu tradițional din plante, utilizat pentru îndepărtarea oxiurilor și teniei. Este recomandat consumul de ceai și se va evita uleiul concentrat care are efect mult prea puternic. Pentru a se confirma utilizarea în siguranță a acestei plante sunt necesare mai multe studii științifice.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac au fost folosite ca remediu naturist tradițional pentru oxiuri și tenii. Specialiștii recomandă pentru adulți consumul a peste 350 grame de semințe de dovleac pasate și amestecate cu puțin lichid.

După două-trei ore de la consumarea semințelor de dovleac se va utiliza un laxativ care va ajuta la curățarea intestinelor. Siguranța clinică și eficacitatea semințelor de dovleac nu a fost încă studiată științific.

Extractul din semințe de grapefruit

Extractul din semințe de grapefruit este disponibil în formă lichidă, la magazinele naturiste. Deși cercetările preliminare presupun că ar putea avea proprietăți antimicrobiene și antifungice, nu au existat rezultate concrete legate de eficiența acestora în cazul paraziților.

Dietă:

Specialiștii recomandă urmarea câtorva sfaturi legate de dietă, care ar putea fi utile în eliminarea paraziților intestinali. În acest scop se va consuma:

  • usturoi crud;
  • ananas care conține o enzimă digestivă, numită bromelaină și care ajută la îndepărtarea teniilor;
  • semințe de papaia care sunt bogate în enzime ce ajută la digestia proteinelor;
  • morcovi, cartofi dulci, dovlecei sunt alimente bogate în betacaroten, un precursor al vitaminei A, cea care crește rezistența împotriva pătrunderii în organism a paraziților intestinali.