Săpunul solid elimină murdăria și bacteriile de pe pielea noastră, dar nu omoară germenii: "Da, săpunul solid poate păstra germeni pe suprafața pe lui, dar nu trebuie să vă panicați pentru că aceștia nu vă vor îmbolnăvi", a spus medicul Debra Brooks de la Northwell Health-GoHealth Urgent Care.

Într-un studiu publicat în "Journal of Epidemiology and Infection", s-a constatat că, chiar și atunci când participanții au folosit săpun solid contaminat, riscul de transfer al bacteriilor a fost minim.

"Dacă aveți o stare bună de sănătate, apărarea naturală va lupta împotriva posibililor germeni rămași pe săpunul solid. Mai mult decât atât, acesta se dezinfectează ușor deoarece stratul superior se dizolvă de obicei în apă", a specificat doctorul Debra Brooks.

Aceeași întrebare legată de germenii care rămân pe săpun au adresat și jurnaliștii de la HuffPost medicului Elaine L. Larson, medic, doctor în medicină, Decan asociat și profesor de epidemiologie la Scoala de Sănătate Publică Mailman din cadrul Universității Columbia.

"Germenii pot trăi pe săpunul solid, dar este foarte puțin probabil să cauzeze îmbolnăviri sau să provoace o infecție a pielii. În general, cei cu un sistem imunitar compromis sunt singurii care ar trebui să fie extrem de precauți și să opteze pentru săpunul lichid. Dacă sunteți sănătoși, corpul vă va proteja de germeni", a spus și Larson.

"Făcând câteva lucruri simple, germenii vor deveni inofensivi. Clătiți săpunul în apa curentă înainte de folosire și lăsați-l să se usuce între utilizări. În acest fel, nu va exista un mediu umed care să permită staționarea și înmulțirea germenilor.

Dacă sunteți în continuare îngrijorați și doriți să fiți și mai precauți decât în mod normal, acoperiți și depozitați săpunul într-un loc uscat. De asemenea, clătiți-l înainte și după utilizare”, scrie The Healthy.

Ca ultima alternativă, puteți oricând să înlocuiți săpunul solid cu unul lichid, gel sau spumă.