mamaplus

Raioanele din țară unde infectarea cu paraziți la copii este foarte răspândită

-
//
18.08.2022

Spălatul pe mâini este, poate, una dintre cele mai sigure metode de a ne proteja organismul de multiplele tipuri de paraziți de care ne putem infecta pe parcursul vieții. Însă, deși știm acest lucru, avem regiuni în țară unde numărul copiilor infectați cu helminți trece și peste media admisă. Partea și mai proastă e că cele mai multe infecții cu paraziți se produc în sate (76,4%), unde condiții de trai și de igienă, precum și cultura sanitară sunt foarte joase.

Raioanele Drochia, Cantemir, Criuleni, Leova, Florești și Criuleni sunt teritorii care, inclusiv în anii precedenți au fost cap de listă la capitolul infectarea cu paraziți. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cea mai răspândită formă de helmintiază în Moldova este enterobioza. Acest tip de paraziți intestinali, numiți și oxiuri – se întâlnesc în 78,8% dintre cazuri.

În primele șase luni ale acestui an au fost efectuate 129 de mii 143 de investigații de laborator pentru depistarea helminților. Această cifră e cu 16,3 la sută mai mică decât numărul de investigații efectuate în aceeași perioadă a anului trecut.

Raioanele cele mai afectate de parazitoze sunt Vulcănești, Glodeni, Nisporeni, Fălești și Cahul, unde au fost efectuate investigații coprologice sau investigarea maselor fecale) și raioanele Cantemir, Cimișlia, Hâncești, Râșcani, Soroca, Șoldănești și Orhei, unde au fost efectuate investigații la enterobioză pentru depistarea oxiurilor intestinali.

Copiii mici, de grădiniță, sunt cei mai afectați de paraziții intestinali

Din numărul total, ei reprezintă 63,5%. În peste 36% dintre cazuri sunt afectați școlarii. După structura etiologică, oxiurii sunt cei mai răspândiți. Specialiștii spun că e din cauză că se transmit ușor de la om la om. Deci, ei reprezintă 78,8% dintre infectări. Peste 20 la sută sunt infecțiile cu ascaride. Acești viermi pot fi depistați prin investigații ale sângelui.

Mai sunt câte 0,09% de echinococoză (n.r. provocată cel mai des de tenia câinelui) și himenolepidoză (n.r. agentul etiologic este parazitul Hymenolepis nana (tenia pitică) și 0,03% o reprezintă tricocefaloza (n.r. boală parazitară benignă cauzată de infestarea tubului digestiv cu un vierme mic, tricocefalul sau trichuris trichiuru). Raioanele în care copiii sunt cei mai afectați de enterobioză sau oxiuri sunt Drochia, Cantemir, Criuleni, Leova, Florești și Criuleni. Frecvența invaziei cu acești paraziți intestinali este de 6,9% și depășește media pe țară.

Ascarida este cel mai des întâlnită la Drochia, Ialoveni și Dubăsari, iar echinococoza – în raioanele Basarabeasca, Hâncești și Ceadâr-Lunga.

Ce ar trebui să facem ca să prevenim infectarea cu helminți?

Specialiștii ne recomandă să păstrăm mereu condițiile de igienă, să ne spălăm mâinile cu apă și săpun după orice contact cu animalele sau solul. De asemenea, este important să spălăm minuțios fructele și legumele, pe care le consumăm în stare crudă, dar nu cu orice apă, ci cu apă potabilă. Totodată, este necesar să menținem condițiile igienice în încăperi zi de zi.

Foarte important, mai spun specialiștii, este și îmbunătățirea condițiilor de trai a populației din sate, dotarea acestora cu sisteme centralizate de aprovizionare cu apă potabilă, sisteme de canalizare, de curățare a apelor reziduale și de salubrizare.