Răcelile repetate dau bătăi de cap în sezonul rece, în special copiilor și, implicit, părinților. Odată cu intrarea în colectivitate, cei mici intră în contact cu o mulțime de microbi și ajung să stea mai mult acasă decât la grădiniță. Care sunt cauzele și ce este de făcut aflăm de la dr. Corina Mella, medic primar ORL.

Specialista mai spune că, odată cu intrarea în colectivitate, copilul începe să își creeze propria lui imunitate și va fi expus la o grămadă de microbi, în special virusuri.

”Copiii fac schimb între ei. Chiar dacă sunt la o grădiniță cu 20-30 de copii sau cu 10-15, până la urmă acest schimb se va realiza și în primul an de colectivitate ne putem aștepta ca un copil de 3 ani să răcească din două în două săptămâni, ceea ce duce părinții într-o stare de agitație și anxietate extrem de importantă.”, susține medicul ORL Corina Mella.

Este absolut normal ca un copil să răcească până la 6 ori pe an și chiar până la 10 ori pe an dacă se află în colectivitate, iar durata bolii să fie între 7-10 zile, cu 1-3 săptămâni cu tuse reziduală.

 Întrebările cheie pe care ar trebui să le adreseze medicul părintelui este cât de des copilul răcește, ce tip de ”răceală”, cât durează? etc. Și să ne punem problema dacă acest copil într-adevăr răcește ”anormal” de des. Iar cele mai frecvente greșeli făcute de specialiști sunt: anamneza incompletă și prescrierea unui antibiotic ca practică obișnuită în infecții simple ale căilor aeriene.

Așadar, când se transformă o banală răceală într-o problemă serioasă?

”O banală răceală trece cu sau fără tratament în șapte zile. Dacă se prelungește dincolo de aceste șapte zile putem să ne așteptăm la niște complicații și complicațiile la vârstă mică vizează urechile, adică cei mici sunt predispuși să facă otite medii dacă nu își reiau respirația nazală sau persistă secrețiile nazale.”, a mai specificat medicul ORL.

Părinții ar mai trebui să ia în considerare faptul că majoritatea cazurilor de viroze la copii nu necesită antibiotic. Pe lângă efectele negative ale antibioticelor, există riscul de declanșare a infecțiilor cu germeni multirezistenți, care nu pot fi tratați.