mamaplus

Psiholog: „Persoanele private de sex pot avea acnee sau alte probleme de sănătate”

-
//
28.10.2020

Fie că eşti sau nu într-o relație, fie că practici sexul ca pe un sport sau te implici emoțional, recomandarea este să nu renunți la acest aspect din viața ta. Motivul: sănătatea ta poate avea de suferit sau poți da foarte uşor piept cu depresia.

Decizia de a face sex ține strict de tine, dar, indiferent de alegerea făcută, este bine să ştii care sunt plusurile şi minusurile care pot apărea în viața ta în funcție de asta, pentru că sexul implică mult mai mult decât actul în sine. Iată de ce poate fi dăunătoare abstinența sexuală!

„Evident că se poate supraviețui fără relații sexuale, aşa cum se poate întâmpla ca din cauza plafonarii într-o relație sau pe fond de stres să nu mai simți nevoia de a face sex sau să îți doreşti asta mult mai rar. Este un proces normal şi, din diferite motive, fiecare dintre noi a trecut la un moment dat prin perioade mai lungi sau mai scurte de abstinență sexuală. Important este să ai în vedere că acest aspect nu-ți defineşte întreaga existență”, precizează psihologul Alexandra Voica.

Atunci când există activitate sexuală, în corp intervin anumite acțiuni, cum ar fi: secreția dopaminei, oxitocinei, serotoninei, transmiterea semnalelor nervoase către organele genitale şi, nu în ultimul rând, pregătirea mediului pentru copulație şi, eventual, concepție.

„Dopamina este un neurotransmițător care se produce în creier şi care are un rol semnificativ pentru emoțiile şi sentimentele pozitive. Altfel, se poate întâmpla ca în cazul în care nu faci sex să te simți deseori tristă, să nu ai sentimente sau gânduri pozitive. De asemenea, despre dopamină se poate afirma că este principalul mesager chimic în centrii de recompensă ai creierului şi duce la trăirea plăcerii.

Oxitocina duce la relaxarea sistemului cardiovascular. De asemenea, ne poate face mai generoşi. Astfel putem afirma că lipsa sexului poate duce chiar la apariția problemelor cardiovasculare. S-a demonstrat că oxitocina are rol în comportamentul sexual la oameni şi este numit hormonul iubirii. E bine să ştim că oxitocina este hormonul care stă la baza relațiilor sociale, ceea ce presupune că persoanele care experimetează lipsa sexului simt nevoia să se izoleze social, adică să se retragă şi să nu fie la fel de sociabile ca în perioadele în care sunt active din punct de vedere sexual. 

De asemenea, oxitocina poate ajuta la o vindecare mai rapidă a rănilor şi poate duce la scăderea cantității de hrană, întrucât reglează funcția de nutriție şi creşte consumul energetic al corpului nostru”, mai spune specialistul.

Abstinența influențează şi apariția tulburărilor de somn, deoarece atunci când faci sex secreți oxitocină şi te poți bucura de un somn odihnitor.

Un alt aspect pe care e indicat să îl iei în calcul atunci când renunți la momentele de tandrețe în compania partenerului ține de un factor psihologic relevant: stima de sine, care poate avea de suferit în astfel de situații.

„Atunci când faci sex te simți văzut, dorit şi apreciat, te simți validat. Dacă se întâmplă să te afli într-o relație în care partenerul are obiceiul de a te respinge din punct de vedere sexual, imaginea ta de sine are de suferit, iar asta poate duce la apariția complexelor de inferioritate, la apatie şi chiar la apariția anxietății”, adaugă psihologul Alexandra Voica.

Activitatea sexuală reglează şi nivelul de sebum din organism, iar persoanele private de sex pot avea acnee sau alte probleme cu tenul.

Ba mai mult, trebuie să ştii că lipsa sexului are si alte urmări negative, cum ar fi apariția dezechilibrelor hormonale, durerile de sâni, dereglarea ciclului menstrual sau diverse probleme localizate la nivelul ovarelor. Bărbații ar trebui să acorde o atenție crescută controalelor medicale, deoarece glanda prostată poate avea de suferit de pe urma abstinenței.