mamaplus

Primele simptome ale infecției urechilor și cum poți preveni această problemă

-
//
20.07.2022

Infecțiile urechii au fost în mare parte legate de copii, dar în realitate încă afectează 20% dintre adulți. Este absolut normal, deoarece adulții pot fi afectați de bacterii și viruși la fel ca și copiii. Și se pare că persoanele cu sistem imunitar slab și cu inflamație a urechilor sunt cele care ar trebui să fie mult mai atente. Vezi în continuare simptomele unei infecții a urechii și modalitățile prin care puteți preveni apariția acestora. 

Mâncărime

Poate începe cu mâncărimi ușoare pe canalul interior al urechii și poate deveni mai severă pe măsură ce infecția rămâne netratată.

Roșeață pe interiorul și pe exteriorul urechii

Poate începe cu o oarecare roșeață ușoară pe canalul urechii interne. Dar, dacă progresează, roșeața poate deveni mai vizibilă nu numai pe interior, ci și pe exteriorul urechii.

Disconfort sau durere

La început, s-ar putea să simți o durere generală la ureche – mai ales după ce trageți de lobul urechii sau împingeți tragusul urechii. După un timp, s-ar putea să începi să simți că urechea ta este plină de ceva. În cazurile mai severe, durerea se transferă pe față, pe gât sau pe partea laterală a capului.

Drenarea lichidului inodor

Ca și în cazul celorlalte simptome, lichidul inodor ar putea fi foarte mic la început, dar pe măsură ce infecția continuă să crească, poate începe să devină excesiv.

Auzul înfundat sau sunete

Este posibil ca acest simptom să nu existe în cazurile ușoare, dar în cazurile mai grave, auzul vă poate fi afectat. S-ar putea să simți că nu poți auzi lucrurile la fel de bine ca înainte sau poți simți un țiuit continuu adânc în urechea ta.

Ganglionii limfatici ai gâtului umflați

Dacă infecția nu este tratată, poate provoca o umflare vizibilă a ganglionilor limfatici. Acest lucru vă poate determina să aveți febră, deoarece întregul canal urechii este probabil complet blocat.

Cum previi infecția urechii

Există câteva gesturi mici prin care poți preveni infecția urechii.

Nu folosi tampoane de vată sau obiecte străine

Tampoanele de bumbac pot curăța pereții urechilor, dar împing și mai adânc ceara. Dacă observi că folosirea lor îți provoacă disconfort, ar trebui să încetezi cu totul să le folosești. De asemenea, poate dorești să eviți să folosești obiecte străine, cum ar fi chei, agrafe de păr sau alte obiecte pentru a vă zgâria urechile. De asemenea, pot împinge ceara mai adânc, pot irita pielea și chiar o pot rupe.

Folosește o cască de înot sau dopuri pentru urechi

Unii oameni sunt mai susceptibili la infecții ale urechii și, de aceea, poate dorești să iei unele măsuri dacă ești unul dintre ei. Poți începe prin a purta o cască de înot pentru a preveni intrarea apei în urechi. De asemenea, ai putea dori să încerci să porți dopuri pentru urechi dacă acestea se simt confortabil în urechi. Îți poți întreba oricând medicul despre orice alte măsuri de precauție pe care le poți lua.

Păstrează urechile uscate folosind un uscător

După ce ieși din apă, asigură-te că-ți usuci urechile cât mai mult posibil, înclinând urechile și curățându-le cu un prosop. Înclinând capul și trăgând lobul urechii în direcții diferite, vei ajuta apa să iasă din urechi. Dacă tot simți că mai e apă în ureche după ce ai ajuns acasă, poți folosi un uscător pentru a le usca. Asigură-te că îl folosești la viteză mică și la temperatură mică.