Deși sunt mici, rinichii îndeplinesc multe funcții complexe și vitale care mențin restul corpului în echilibru. De exemplu, rinichii ajută la eliminarea deșeurilor și a excesului de lichid, filtrează sângele, păstrând unii compuși în timp ce elimină alții, controlează producția de globule roșii și eliberează hormoni care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Persoanele cu boli de rinichi au tendința de a nu prezenta simptome decât în stadiile foarte târzii, când rinichii sunt afectați sau când există cantități mari de proteine în urină. Totuși, există câteva semne care ar trebui să te trimită direct la medicul de familie, pentru investigații adiționale.

Oboseala este primul semn

Este posibil să vă simțiți sfârșit, slăbit sau să aveți probleme de concentrare. Rinichii produc un hormon care îi comandă corpului să creeze celulele roșii din sânge, iar o complicație cunoscută a bolii de rinichi este anemia, care poate provoca slăbiciune și oboseală. Dacă nu produce suficiente celule roșii, sângele nu poate furniza suficient oxigen mușchilor și creierului.

Iritația pe piele 

Acest simptom poate să apară dacă rinichii nu pot elimina toxinele și acestea se acumulează în sânge. Asta poate provoca o erupție cutanată, locală sau generală. Netratați corespunzător, în timp, rinichii care nu funcționează corect pot dezechilibra nivelul de minerale și nutrienți din organism, ceea ce poate duce la varii boli, al căror efect este și uscarea și iritarea pielii. 

Umflarea membrelor sau a feței

Când rinichii nu pot elimina bine sodiul, lichidele se acumulează în organism, ceea ce poate duce la umflarea mâinilor, a picioarelor, a gleznelor sau a feței. Cele mai comune sunt cele la picioare și la glezne. Proteinele care ajung în urină pot determina apariția umflăturilor în jurul ochilor.

Aceste forme de edem pot fi un simptom al sindromului nefrotic, alături de alte simptome precum: prea multă proteină în urină, numită proteinurie; niveluri scăzute ale unei proteine numite albumină în sânge, numită hipoalbuminemie; niveluri ridicate de colesterol și alte lipide (grăsimi) în sânge, numită hiperlipidemie. 

Rinichii sunt formați din aproximativ un milion de unități de filtrare numite nefroni. Fiecare nefron include un filtru, numit glomerul și un tub. Glomerulii vă filtrează sângele, iar tubul returnează substanțele necesare în sânge și elimină deșeurile și apa în plus, care devin urină.

Sindromul nefrotic apare de obicei atunci când glomerulii sunt inflamați, permițând scurgerii prea multor proteine din sânge în urină, notează experții de la Institutul Național american de Diabet, Boli Digestive și Boli Renale.

Crampele din picioare și din alte părți ale corpului

Pot fi un semn al funcției renale proaste. Dezechilibrul nivelurilor de sodiu, calciu, potasiu sau alți electroliți poate afecta modul în care funcționează mușchii și nervii.