mamaplus

Poți sau nu să te infectezi cu coronavirus afară? Află ce răspund experții

0
//
01.07.2020

Poți să te infectezi cu coronavirus afară? Aceasta este întrebarea la care totul (inclusiv măsurile de relaxare din ultimele luni) pare să indice un răspuns negativ… sau cel puțin să spună că riscurile sunt mult mai mici. Însă, cum pandemia a luat mai degrabă avânt în ultima vreme, iar numărul de cazuri depistate accelerează, în întreaga lume, în fiecare zi, poate ar trebui să reconsideri siguranța pe care o resimți atunci când crezi că în aer liber ești mai protejat.

La câteva luni de la debutul epidemiei, medicii și cercetătorii au înțeles mai multe despre felul în care funcționează și se transmite virusul. Acum știm că acesta poate fi luat și de pe suprafețe, dar într-o măsură mult mai mare este transmis atunci când două (sau mai multe) persoane au contact apropiat pentru o anumită perioadă de timp, într-un spațiu închis.

Oricum, experții au căzut de acord că poți să te infectezi cu coronavirus afară – chiar dacă riscurile sunt mai mici decât în interior. Experta în aerosoli Kimberly Prather, profesoară de chimie atmosferică la Scripps Institution of Oceanography, susține că aerul și vântul au capacitatea de a risipi virusul, așa încât „e mai sigur” să petreci timp în aer liber. Însă tot ea susține că virusul se poate transmite prin intermediul aerosolilor, așa încât recomandă purtarea măștilor. Da, chiar și afară.

Un articol al său publicat de jurnalul Science arată că „ceea ce oamenii nu au înțeles pentru multă vreme și de-abia acum încep să înțeleagă este că, atunci când e vorba de picături mari cauzate de tuse sau strănut – sau atunci când oamenii vorbesc, cântă, respiră, produc aerosoli, iar aceștia nu cad pur și simplu pe pământ în spațiul de doi metri în jur.” Dimpotrivă, ei pot să reziste suspendați în aer și câteva ore – ceea ce confirmă ipoteza că poți să iei coronavirus afară.

„Măștile funcționează”, spune experta, „și funcționează pentru că blochează ceea ce iese dintr-o persoană infectată.”

Un alt lucru care funcționează la fel de bine și în interior, și în exterior, este distanțarea. De altfel, trainerul de asistenți medicali Jade Flinn, de la Johns Hopkins Hospital, a declarat pentru Huffington Post că poți să iei COVID-19 afară, dar acest lucru e mai puțin probabil, pentru că în exterior avem acces la mai mult spațiu și astfel e „mai ușor pentru oameni să se distanțeze.” Însă chiar și astfel, dacă petreci mult timp alături de alții în exterior, șansele să contractezi virusul cresc.

Cât despre măsurile de relaxare care ne sugerează că suntem mai în siguranță afară decât în interior, precum redeschiderea teraselor, a parcurilor și a altor locuri unde se poate socializa? În special în cazul teraselor, sau a locurilor unde vei petrece mai mult timp alături de alții, e important să nu uiți că poți să iei coronavirus afară și să fii precaut. Iar când te gândești că personalul de la o terasă, de exemplu, respectă cu strictețe măsurile de precauție, nu uita că același personal e mult mai expus, prin natura meseriei, la infectarea cu noul coronavirus.

Oricum, nimic din toate aceste argumente nu ar trebui să te convingă să nu mai ieși niciodată din casă. E mai bine pentru tine să petreci timp în natură, mai ales după o perioadă de izolare atât de îndelungată. Dar ia în considerare riscurile, evită locurile aglomerate și poartă mască. Și nu uita că poți să iei coronavirus afară – dar că îți vei face viața mult mai simplă respectând aceleași reguli de bun simț.