mamaplus

Pielea foarte uscată, predispusă la infecții – primul semn că duci lipsă de vitamine și minerale

-
//
28.01.2020

Pielea nu se mai reînnoiește și este predispusă la infecții fără elementele nutrivite și vitamina B din ouă, lactate, ciuperci şi carne, buzele se crapă, iar unghiile devin sfărâmicioase fără vitamina C.

Iată cum te anunţă organismul că îți lipsesc vitamine:

 • Răni frecvente la gură: sunt provocate de lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12.
 • Buze uscate şi crăpate: carențe de vitaminele B2 şi B6.
 • Piele înroşită şi iritată pe braţe: lipsa unui complex de vitamina B şi vitamina E.
 • Piele uscată: lipsa zincului şi a acizilor graşi.
 • Sindrom premenstrual: lipsa zincului, a magneziului şi a vitaminei B6.
 • Creşterea înceată a părului: lipsa fierului şi a zincului.
 • Ochii inroşiți, obosiți: lipsa vitaminelor A şi B2.
 • Exfolierea unghiilor: lipsa fierului, a zincului sau a acizilor graşi.
 • Ten palid: lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12.
 • Furnicături în picioare pe timpul nopţii: lipsa fierului şi a acidului folic.
 • Acnee: carențe de zinc, vitamina A şi acizi graşi.

Simptomele lipsei de vitamine

În lipsa anumitor vitamine, pielea ar fi uscată, părul fără strălucire, iar buzele ar crăpa. Tot carenţele de vitamine pot face ca rănile să se închidă mai greu, pielea să se învinețească mai repede, iar unghiile să fie fragile şi pline de pete albe. Din această cauză, medicii vă sfătuiesc să nu lăsaţi să treacă nicio zi fără să mâncaţi fructe şi legume, iar din dieta săptămânală să nu vă lipsească lactatele, peştele, ouăle.

Lipsa vitaminei A, care se găseşte mai ales în morcovi, lactate, ouă, ficat, peşte, duce la uscarea şi descuamarea pielii, la un aspect tern al părului, care se va rupe cu uşurinţă. Persoanele cu această carenţă sunt mai predispuse la infecții cutanate. „Când sunt carențe de vitamine în organism, nu se mai reînnoieşte pielea. Aceste enzime, chiar şi în cantităţi mici, sunt extrem de importante penru organism”, precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Vitaminele din grupul B sunt prezente în majoritatea alimentelor, dar mai ales în ficat, carne, ciuperci, ouă, lactate. Lipsa de B2 sau B6 duce la apariția dermatitei seboreice, a uscăciunii şi fisurării buzelor, iar lipsa de B5 grăbeşte pierderea părului.

De vitaminele B au nevoie mai ales vegetarienii şi vârstnicii. În cazul vârstnicilor, polivitaminele nu se iau decât la recomandarea medicului, care trebuie să excludă mai întâi prezența unor boli cronice, precum cancerul. „Vitamina B12, de exemplu hrăneşte tumorile”, avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Vitamina C intervine în numeroase reacții enzimatice şi în reacții de apărare imunologică. În lipsa acestei vitamine, apar mai uşor vântăi pe piele, precum şi pete hemoragice. „Fără această vitamină, şi unghiile au de suferit, deoarece devin sfărâmicioase”, explică Ciubotaru. Vitamina C se găseşte în fructe (citrice), legume (ardei gras), precum şi în vegetalele conservate. Vitamina D (care se găseşte în lactate, peşte, ouă) are un efect antioxidant şi antiîmbătrânire. Sub influenţa ultravioletelor, aceasta se sintetizează mai bine în organism.

MINERALE

Fierul previne chelirea, iar zincul acneea. Ca şi vitaminele, mineralele sunt extrem de importante pentru organism. Fără fier, unghiile devin friabile, iar părul cade mai repede. „Este nevoie să mâncaţi spanac, ştevie şi urzici ca să vă refaceţi rezervele de fier”, sugerează medicul dermatolog Costin Căruntu, de la Ambulatoriul Institutului „N. Paulescu”, din Bucureşti. Zincul, la rândul lui, reglează secreţia de sebuum şi combate apariţia acneei, iar magneziul reglează majoritatea mecanismelor care au loc la nivelul pielii. „Toate vitmainele şi mineralele ar trebui cuprinse în dietă. Pielea este un organ ca toate celelalte şi are nevoie de aceste substanțe”, adaugă Căruntu.