mamaplus

Persoanele bolnave de COVID-19 își pot infecta animalele de companie, potrivit unui nou studiu

-
//
04.08.2020

Persoanele bolnave de COVID-19 își pot infecta animalele de companie cu noul coronavirus. Invers este aproape imposibil, conform experților. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru toate animalele.

Cercetătorii italieni au testat 540 de câini și 277 de pisici din gospodării, în care oamenii fuseseră testați pozitiv cu COVID-19, sau din zone afectate puternic de pandemie, precum Lombardia. Oamenii de știință au detectat anticorpi împotriva virusului la 3,4% dintre câini și 3,9% dintre pisici.

Studiile, pe un număr relativ mare de animale, confirmă premisa, conform căreia animalele de companie pot fi infectate de om cu SARS-CoV-2, dar invers este foarte puțin probabil. Testele prelevate din gură, nas și gât au ieșit negativ la toate animalele. Pisicile și câinii au fost testați în perioada martie - mai 2020.

Animalele de companie mai degrabă nu răspândesc virusul

Cercetătorii spun că acest studiu extins este foarte util. Potrivit lui Thomas Mettenleiter, președintele Institutului Friedrich-Loeffler (FLI) din Greifswald, rezultatele nu sunt surprinzătoare: „Confirmă ceea ce știm deja”. Cu toate acestea, un studiu cu un număr atât de mare de animale de companie este binevenit. „Probele nu se obțin ușor.”

Studiul confirmă, așadar, supoziția cercetătorilor de la FLI, potrivit căreia câinii sau pisicile nu au jucat până acum un rol în răspândirea virusului SARS-CoV-2. Factorul decisiv este transmiterea de la persoană la persoană.

„Plecăm de la premisa că virusul este de regulă transmis de la oameni la animale”, spune Mettenleiter.

Așadar, FLI consideră că persoanele sănătoase nu au niciun motiv să restricționeze contactul cu animalele lor de companie. Pe de altă parte, pacienții infectați cu coronavirus ar trebui să evite contactul cu animalele de companie, pentru a nu le infecta.

Animalele nu mor din cauza infecției cu coronavirus

Până acum, susține Mettenleiter, nu există dovezi că animalele ar putea muri din cauza infectării cu coronavirus. Chiar dacă animalele de companie contractează virusul, nu înseamnă automat că acesta se poate înmulți la animale și că este răspândit apoi prin secreții nazale, tuse sau fecale.

În plus, cercetătorii de la FLI au descoperit că deocamdată nu există dovezi care să confirme că porcii, puii și alte animale de fermă pot fi infectate cu SARS-CoV-2. Institutul desfășoară în prezent experimente cu mai multe specii de animale. Conform rezultatelor inițiale, dihorii și liliecii de fructe sunt sensibili la virus, dar puii și porcii nu. Studiile pe bovine se află încă în faza incipientă.

Focare de coronavirus la ferme

Oamenii de știință cercetează, de asemenea, modul în care virusul a ajuns la fermele de nurci din Olanda și Spania, infectând aproape toate animalele ținute acolo - respectiv, dacă personalul fermei a infectat animalele sau invers.

Focarul de coronavirus la fermele de nurci din apropierea localității spaniole La Puebla de Valverde, un sat cu 500 de locuitori din regiunea nord-vestică a Aragonului, a fost descoperit după ce 14 angajați au fost testați pozitiv cu noul coronavirus, la sfârșitul lunii mai. Alți doi angajați s-au infectat după ce ferma a fost închisă.

Focarele din Olanda au început în aprilie. În timpul examinărilor, profesorul veterinar Wim van der Poel, de la Universitatea din Wagingen, a constatat că tulpina de virus găsită la nurci este similară cu cea care circulă la oameni.

„Am bănuit că este posibil ca acesta să fie transferat la oameni (de la animale)”, a declarat Wim van der Poel. Ceea ce s-a întâmplat cu cel puțin doi angajați ai fermei.

Autoritățile au omorât peste un milion de nurci

Ca măsură de precauție în urma focarului de infecție, autoritățile spaniole au dispus omorârea a peste 92.000 de nurci în fermă. 90 la sută au fost infectate cu noul coronavirus.

Numai în Olanda, peste 1,1 milioane de nurci, la care s-a răspândit virusul, au fost ucise, a declarat Agenția olandeză pentru alimentație și siguranța produselor de consum.

În Olanda există în jur de 160 de ferme de nurci. Țara este al patrulea cel mai mare producător de blănuri din lume, după Danemarca, China și Polonia. Spania are 38 de ferme de nurci, majoritatea în Galicia.