Pernele cu pene dau infecții pulmonare. Te culci seara într-un pat confortabil, cu capul strâns lipit într-o pernă de pene? Uită, ai greșit! Într-adevăr, medicii scoțieni raportează cazul unui bărbat pentru care așternutul cu pene a fost cel mai grav coșmar al său!

În această perioadă de frig, nimic nu este mai tentant decât să fii învelit într-o plapumă foarte moale. Dar atenție la așternutul cu pene. Medicii de la Spitalul Victoria din Kirkcaldy, Scoția, au avut sub tratament un bărbat în vârstă de 43 de ani cu infecție pulmonară cauzată de inhalarea prafului organic din pene.

Publicat în British Medical Journal, articolul explică faptul că, în noiembrie 2016, un pacient în vârstă de 43 de ani, care nu fumează, suferea, de 3 luni, sentimente de disconfort, oboseală și lipsă de respirație. Simptomele s-au îmbunătățit inițial, dar au reapărut mai târziu în aceeași lună.

După mai multe teste medicale, inclusiv o radiografie toracică și teste de sânge, medicii întreabă pacientul despre stilul său de viață. Cei din urmă suspectează o infecție pulmonară provocată de respirația prafului organic din pene.

Tratament radical:

Ancheta a dezvăluit că nu deținea păsări de companie la domiciliul său, dar a achiziționat recent o pilota și perne care conțineau pene. Medicii îl sfătuiesc apoi să se despartă de acestea.

Simptomele pacientului s-au îmbunătățit chiar înainte de a începe tratamentul oral cu corticosteroizi care i-a fost prescris. După șase luni, pacientul a fost recuperat complet, spun medicii care l-au urmarit. Aceștia consideră că, cel mai probabil, diagnosticul pentru pacientul său este boala pulmonară interstițială, o infecție pulmonară acută care poate progresa către boli pulmonare mai grave.

„Acest caz consolidează punerea de întrebări cu privire la așternuturile pacienților cu dificultăți de respirație inexplicabile. Recunoașterea și oprirea rapidă a expunerii la antigene poate împiedica dezvoltarea fibrozei pulmonare ireversibile”, insistă autorii analizei.