mamaplus

Patru lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția cancerului la sân

-
//
29.09.2021

Este posibil să nu poți schimba câțiva factori de risc de cancer mamar, cum ar fi istoricul familial sau îmbătrânirea, dar există unele lucruri pe care le poți controla. A avea antecedente familiale de cancer de sân poate crește riscul, cu toate acestea nu sunt doar persoanele care au în genetica lor, de fapt, aproximativ 8 din 10 femei nu îl au în familie. Află în continuare ce acțiuni ar trebui să întreprinzi pentru a preveni apariția cancerului mamar.

Urmărește-ți greutatea

Mai simplu spus, a fi supraponderal sau obez poate crește riscul de cancer de sân, mai ales după menopauză și pentru femeile care se îngrașă ca adulți. După menopauză, cantitatea cea mai mare de estrogen din organismul unei femei provine din țesutul adipos, astfel încât, având mai mult țesut adipos, îți crești șansele de a dezvolta cancer de sân. A fi supraponderal tinde, de asemenea, să îți crească nivelul de insulină, un alt hormon.

Dacă ai o greutate sănătoasă, încearcă să o menții, iar în cazul în care ai câteva kilograme în plus - scapă de ele. Există unele dovezi că pierderea în greutate poate reduce riscul de cancer mamar, chiar și pierderea a 200 g pe săptămână. În plus, poate avea și alte beneficii pentru sănătate. Este un loc bun pentru a începe!
Dacă lupți cu pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți sănătoase, de ce să nu încerci să ceri ajutorul unui nutriționist pentru a concepe un plan de masă adaptat obiectivelor tale. De fapt, se recomandă exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă echilibrată pentru toate femeile, deoarece acestea pot ajuta la prevenirea multor afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet și multe forme de cancer.

Exercițiu regulat

Exercițiile fizice te pot ajuta să reduci riscul de cancer mamar în mai multe moduri. Probabil că exercițiile fizice te vor ajuta să îți controlezi greutatea. Poți da vina pe estrogen; acest hormon poate stimula creșterea excesivă a celulelor care poate, la rândul său, provoca cancer de sân. Înainte de menopauză, cea mai mare parte a estrogenului dvs. este produsă de ovare, dar după menopauză, aceștia încetează să pompeze hormonul și cea mai mare parte a acestuia devine țesut adipos. Cu cât este mai multă grăsime în corpul unei femei, cu atât este mai mult estrogen.

Limitează consumul de alcool

Riscul de a dezvolta cancer de sân poate fi afectat de cât de mult alcool ai tendința de a bea. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât ai mai multe șanse să dezvolți cancer de sân la un moment dat în viață.

Evită sau limitează terapia de substituție hormonală

Cercetările sugerează că utilizarea pe termen lung a estrogenului combinat cu terapia cu progestin, care este utilizată pentru a gestiona simptomele menopauzei, printre altele, crește riscul unei femei de cancer mamar cu 24%. Cu toate acestea, riscul de cancer mamar pare să revină la normal în 5 ani de la oprirea combinației de hormoni.