Surprinzător sau nu, bolile cu transmitere sexuală se pot transmite de la persoană la persoană și prin intermediul săruturilor. Chiar dacă faci tot posibilul să te ferești de bolile cu transmitere sexuală, în special folosind prezervativul și făcând analizele de rutină, ia în calcul faptul că acestea se pot transmite chiar și prin sărut, lucru despre care nu se vorbește atât de frecvent pe cât ne-am dori. Totuși, vestea bună este că riscul este destul de mic, însă el există. Și nu, nu este vorba doar de sărutul pe buze, ci și pe obraz, frunte sau ochi.

Herpesul oral (HSV-1)

Herpesul este produs de două virusuri similare- virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1) și virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2). Ambele pot fi transmise prin sărut. Herpesul oral este de cele mai multe ori produs de HSV-1, informează CDC și poate produce erupții bucale sau uneori nu prezintă niciun simptom. Multe dintre persoanele infectate cu HSV-1, copii sau tineri adulți, au contactat virusul în urma sărutului. În urma unui sondaj s-a descoperit că 47.8% dintre persoanele din SUA cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani au HSV-1.

Herpesul genital (HSV-2)

În general, HSV-2 produce herpesul genital, dar poate fi și cauza din spatele herpesului oral. Atunci când practici sex oral, te poți infecta cu HSV-2 în jurul gurii. Dacă săruți pe cineva care a fost infectat cu HSV-2 în urma sărutului sau sexului oral, te poți infecta și tu.

Citomegalovirus (CMV)

Peste jumătate dintre adulți sunt infectați cu citomegalovirus (CMV) până la vârsta de 40 de ani, informează CDC. Această infecție nu se numără întotdeauna în top-ul bolilor cu transmitere sexuală, deși ea se poate transmite în urma contactului intim. Mai exact, virusul poate fi transmis prin lichidul seminal sau alte fluide ale corpului precum urină, sânge, lacrimi, lapte de sân sau salivă. CMV poate produce simptome precum dureri în gât, stări de oboseală și inflamarea glandelor.

Sifilis

CDC menționează că sifilisul se poate transmite prin contact direct, acesta fiind prezent în jurul penisului, vaginului, anusului, rectului, buzelor și gurii. Simptomele diferă în funcție de cât de avansată este infecția, iar cazurile de sifilis oral sunt destul de rare, un caz fiind raportat abia în anul 2016.