mamaplus

Paralizie facială și infarct din cauza aerului condiționat. Ce se poate întâmpla dacă nu îl folosiți corect

0
//
25.06.2020

Utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreținut corespunzător, aerul condiționat declanşează multe probleme de sănătate, de la infecții respiratorii minore până la boli mai grave ca legioneloza. În plus, puteți face infarct la trecerea bruscă de la rece la cald.

Boli respiratorii

Aparatele de aer condiționat nu aduc aer proaspăt, ci mențin concentrația de poluanți din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai.

Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie).

„Aerul condiționat favorizează înmulțirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul intră în comă şi moare”, explică epidemiologul Alexandru Rafila.

Migrene şi sinuzită

Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecții bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacții alergice (la polen, la praf, poluanți), aerul uscat, sistemele de ventilație etc. Alte afecțiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.

Paralizie facială

Expunerea la curenții de aer rece ai aparatului de aer condiționat pot favoriza o pareză facială. Persoanele diagnosticate cu paralizie facială încep să îşi simtă fața tot mai grea, nasul deviat spre partea sănătoasă a feței, iar colțul gurii este deviat şi şters. În plus, acestea nu pot închide ochii, nu pot încreți fruntea şi se pot hrăni foarte greu.

Afecțiuni oculare 

Conjunctivita sau blefarita pot apărea atunci când aerul condiționat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curățate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenții de aer pot favoriza şi apariția infecțiilor urechii - otita medie.

Obezitate

Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depună efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea, informează specialiştii citați de ABC News.

Infarct

Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La risc sunt mai ales cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație.

„Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, o suprasolicitare. Vasele de sânge se dilată, crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator. Pericolul e și mai mare dacă aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu când tot coborâm din mașină”, avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Aerul condiționat este luxul necesar pentru supraviețuirea în birouri sau în transport în comun pe vreme caniculară. Folosit „cu cap”, nu vă afectează sănătatea.

Medicii vă oferă câteva sfaturi:

  • Nu stați sub jetul de aer rece, pentru că riscați să faceți paralizie facială;
  • Curățați filtrele de două ori pe an;
  • Reglați temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferența de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade;
  • Nu amplasați aparatul în camera copilului, ci pe hol şi țineți uşile deschise.