mamaplus

Paracetamolul administrat ”după ureche„ poate provoca schimbarea nuanței pielii

-
//
27.01.2022

Medicii din cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie au avertizat că, administrat după ureche și mult peste indicațiile medicului, paracetamolul, un medicament extrem de popular și folosit la scară largă, poate provoca o serie de efecte secundare, inclusiv decolorarea pielii, informează presa de specialitate din Regatul Unit.

Se pare că numărul cazurilor cu efecte secundare neașteptate este în creștere, spre marea îngrijorare a medicilor. Pentru că, spun ei, o utilizare regulată de paracetamol poate provoca o schimbare de culoare a pielii degetelor și buzelor, care capătă o nuanță albăstruie. În acest caz, trebuie consultat imediat un specialist. 

NHS avertizează, de asemenea, că un supradozaj de paracetamol poate provoca efecte secundare grave. "Nu vă lăsați tentat să măriți doza sau să luați o doză dublă dacă aveți dureri foarte puternice", se arată în raportul experților. 

A lua prea mult paracetamol poate fi periculos și este posibil să aveți nevoie de tratament

"Nu luați paracetamol împreună cu alte medicamente care conțin paracetamol. Dacă luați două astfel de pastile există riscul de supradozaj. Administrarea medicamentului pentru a ameliora orice boală ușoară de care suferiți poate fi utilă, dar nu trebuie să depășiți niciodată doza recomandată”, au subliniat medicii din Marea Britanie.

De asemenea, ei atrag atenția că alte reacții adverse includ diaree, transpirație crescută, pierderea poftei de mâncare, greață sau vărsături. Nu sunt exluse, la un consum excesiv de paracetamol, crampele sau durerile abdominale, precum și umflăturile. "Solicitați imediat ajutor de urgență dacă apare oricare dintre următoarele simptome de supradozaj în timpul tratamentului cu paracetamol", recomandă experții britanici. 

Potrivit NHS, greața și vărsăturile sunt simptome "extrem de frecvente" ale supradozajului de paracetamol. Aceste simptome pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice, avertizează autoritatea sanitară.

Administrarea, după vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, de produse analgezice și antitermice precum paracetamolul poate afecta negativ formarea de anticorpi. Este concluzia la care au ajuns specialiștii de la Școala de Medicină a Universității Duke din Statele Unite.