mamaplus

Pacienții COVID-19 care se tratează acasă cu vitamine ajung în stare gravă la spital

-
//
11.11.2020

Pacienţii cu forme uşoare şi care sunt izolaţi la domiciliu nu trebuie să ia tratament copiat de pe reţelele de socializare pentru că, mulţi dintre cei care cred că pot lupta cu virusul după capul lor, ajung în cele din urmă la spital în forme grave. Un medic de la spitalul de boli infecțioase din Iași susține că acest comportament poate avea urmări fatale. La ”modă” în acest moment pe rețelele de socializare este un tratament anti-Covid bazat pe un complex de vitamina C, D3 şi Zinc.

„Complexul de vitamine nu vindecă. El doar ajută la creşterea imunităţii, aşa cum ajuta de altfel şi până acum. E doar un supliment alimentar. Pentru prevenţie. Pentru imunitate trebuie în primul rând alimentaţie corectă şi sănătoasă şi odihnă“, a subliniat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iași.

Mai mult, unii folosesc ”de capul lor” antibiotic și alte medicamente care se eliberează cu rețetă, indiferent dacă sunt sau nu pozitivi, cu sau fără simptome.

 Primul lucru care trebuie făcut: adresarea către medicul de familie

„E vorba de antibiotic, cortizon şi anticoagulante. Mulţi cumpără aceste medicamente de capul lor. Nu este bine deloc. Acest tratament se prescrie în caz de spitalizare de către medicul infecţionist, sau în caz de izolare de către medicul de familie, cu o consultare în prealabil a medicului infecţionist.“, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

Iar tratarea simptomelor cu medicamente fără prescripţia medicului duce în final la aglomerarea spitalelor.

„Din nefericire, tot mai mulţi pacienţi ajung tot mai târziu la spital. Vorbesc aici, indiferent de vârstă. Şi asta se întâmplă în primul rând pentru faptul că nu semnalează imediat medicului de familie, noile simptome care arată că starea de sănătate s-a agravat. Cei asimptomatici iniţial sau cei cu forme uşoare, nu înţeleg că, în primă instanţă, ei trebuie să se adreseze medicului de familie. În acelaşi timp, aş ruga toţi pacienţii izolaţi acasă, atunci când recurg la o anumită schemă de tratament să consulte mai întâi medicul de familie care ne poate apela oricând pe noi“, a adăugat Carmen Dorobăţ.