mamaplus

Organizația Mondială a Sănătății: Opt vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni

0
//
18.05.2020

Opt vaccinuri anti-COVID 19 sunt în studiile clinice şi se testează pe oameni, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni. În Faza 1 şi 2 de testare se stabileşte doza şi eficacitatea unui medicament.

Cercetătorii sunt mai aproape de un vaccin anti-COVID 19 decât ne-am aştepta. Sunt opt proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 care sunt în faza 1 şi 2 de testare, potrivit unui document al Organizației Mondiale a Sănătății obținut de Mediafax.

Companiile care au ajuns în cursa finală pentru vaccin sunt CanSino Biological Inc./Beijing Institute of Biotechnology - Faza 1 şi 2 de testare, Moderna/NIAID - Faza 1 şi 2 de testare, Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm - Faza 1 şi 2 de testare, Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm - Faza 1 şi 2 de testare, Sinovac - Faza 1 şi 2 de testare, University of Oxford - Faza 1 şi 2 de testare, BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer - Faza 1 şi 2 de testare, Inovio Pharmaceuticals - Faza 1 de testare.

Din opt companii care sunt aproape de un vaccin, patru sunt din China. Două companii sunt din SUA, una este din Marea Britanie şi iar o altă echipă este o combinație între o companie americană, chineză şi germană.

Ce înseamnă etapa 1 şi 2 de studii clinice:

Trialuri de faza I - au ca obiectiv principal determinarea dozei maxima tolerată – MTD sau doza minimă eficientă. Numărul de subiecți este de obicei redus de sub 50. Se studiază şi defineşte profilul farmacologic al produsului (absorbția, distribuția, metabolizarea, excreția și durata de acțiune). Din punct de vedere metodologic se utilizează niveluri de doze crescute treptat, pe loturi mici de pacienți (de obicei sub 10), până când toxicitatea ajunge la un nivel predeterminat sau până când apare toxicitate neaşteptată.

Trialuri de faza II - au ca scop principal determinarea eficienței produsului (rata de răspuns a unei anumite condiții patologice la adminstrarea terapiei) şi de a depista efectele adverse. Numărul de subiecți este între 50-200.

Compania din China Sinovac va încheia prima etapă de studio pentru primele două faze ale testării. Data trecută în documente este de 13 decembrie 2020. Ulterior fazelor 1 şi 2 urmează etapele 3 şi 4 când vaccinul poate fi dat populației generale.

La nivel global sunt 4.737.926 de cazuri cu COVID 19, iar 313.636 şi-au pierdut viața în urma infecției.