Pandemia generată de apariția şi proliferarea virusului SARS-CoV-2 şi, respectiv, a bolii COVID-19 constituie o provocare fără precedent pentru Europa şi pentru întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că nici apariția unui vaccin, oricât de rapidă ar fi, nu ne va scuti pe termen lung de efectele crizei sanitare actuale. Omenirea trebuie să învețe să trăiască cu virusul, a declarat directorul instituției,Tedros Ghebreyesus.

„Pandemia e o criză sanitară care apare o dată la un secol şi ale cărei efecte le vom resimți zeci de ani de acum înainte. Cea mai mare parte a populației mondiale este în continuare vulnerabilă în fața virusului, chiar şi acolo unde situația a fost foarte gravă. Multe țări care au crezut că au depăşit faza cea mai dificilă se confruntă acum cu noi focare. Şi chiar dacă cercetările pentru un vaccin se fac la viteză record, trebuie să învățăm să trăim cu acest virus şi să luptăm împotriva lui cu toate instrumentele pe care le avem la îndemână”, a spus Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, în cadrul unei reuniuni a Comitetului de urgență al OMS care a avut loc la Geneva.

A fost a patra reuniune a organismului, în cele şase luni de când OMS a decretat starea de urgență mondială.