Directorul departamentului de Știință al Organizației Mondiale a Sănătății, Soumya Swaminathan, a avertizat, luni, că vaccinurile Covid-19 de la producători diferiți nu ar trebui combinate. „Este o tendință periculoasă. Ne aflăm într-o zonă fără date, fără dovezi”, a avertizat aceasta, potrivit Reuters. 

De asemenea, el a avertizat că dacă cetățenii vor începe să decidă când și cine va lua doza a doua, a treia sau a patra doză, „va fi o situație haotică”.

„Va fi o situație haotică în unele țări, dacă cetățenii vor începe să decidă când și cine va lua doza a doua, a treia și a patra”, a mai spus Swaminathan.

Thailanda a anunțat, luni, că va combina vaccinurile anti-Covid-19 Sinovac şi AstraZeneca. Măsura vizează creşterea protecției împotriva variantelor mai transmisibile de coronavirus, a anunțat ministrul sănătății, Anutin Charnvirakul.

Thailanda şi state vecine, precum Indonezia, au raportat numeroase cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale şi a angajaților din prima linie imunizați cu vaccinul Sinovac.

Dacă va fi implementată, acesta ar fi prima strategie anunțată public de combinare a unui vaccin chinezesc cu unul dezvoltat în Occident.

De asemenea, după îngrijorările din Europa în legătură cu vaccinul AstraZeneca și introducerea unor restricții pentru anumite persoane, cele care au fost vaccinate cu prima doză, au primit rapel cu un vaccin dezvoltat de Pfizer sau Moderna.