mamaplus

OMS avertizează că variola maimuței a fost depistată în 12 țări: ”Se răspândește diferit de COVID-19”

-
//
23.05.2022

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că până sâmbătă au fost confirmate 92 de cazuri de variola maimuței, iar alte 28 de persoane din 12 state sunt suspectate de această boală, însă așteaptă rezultatele analizelor. OMS se așteaptă să fie identificate și mai multe cazuri pe măsură ce extinde monitorizarea în țări în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit.

Mai multe țări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuței (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Astfel, potrivit autorităților, până acum țările în care au fost confirmate persoane cu variola maimuței sunt: Belgia, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Regatul Unit, Australia, Canada și SUA.

Ashish Jha, coordonatorul grupului de lucru de la Casa Albă privind combaterea crizei sanitare COVID-19, a declarat pentru ABC că nu ar fi surprinsă dacă în SUA vor fi raportate noi cazuri zilele următoare. Un grup de experți ai OMS a avut, sâmbătă, o reuniune de urgență pentru a analiza informațiile și datele care există până în prezent despre răspândirea acestei boli.

OMS se așteaptă să fie identificate și mai multe cazuri pe măsură ce extinde monitorizarea în țări în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit. 

„Se răspândește foarte diferit de SARS-CoV-2. Nu este la fel de contagios precum COVID-19. Sunt încrezătoare că o să fim capabili să ținem situația sub control”, a spus Ashish Jha.

Infecția se transmite prin contact apropiat

Experții în sănătate spun că este necesar un contact apropiat cu o persoană infectată pentru a răspândi virusul variolei maimuței. Organizația Mondială a Sănătății se aşteaptă la creşterea numărului de cazuri.

Alte cazuri au fost confirmate duminică în Austria şi Elveția. Deşi nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, mai multe țări au declarat că stochează vaccinuri împotriva variolei, care au o eficiență de aproximativ 85% în prevenirea infecției, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.