mamaplus

Oamenii ascund faptul că au contactat cu persoane bolnave de COVID-19, afirmă un medic

0
//
23.10.2020

Unele persoane ascund faptul că au contactat cu persoanele testate pozitiv cu COVID-19 din frica că nu vor putea ieși la serviciu. Acest lucru l-a declarat directorul Asociației Medicale Teritoriale AMT Buiucani, Liliana Iașan.

Potrivit specialistului, cea mai mare problemă a medicilor de familie este monitorizarea contactelor.

Persoanele infectate cu COVID-19 anunță Agenția Națională de Sănătate Publică cu cine au avut contact fizic direct în ultima perioadă. Ulterior, oamenii sunt contactați de medicul lor de familie, fiind rugați să stea în autoizolare 14 zile. Aici însă apare o altă problemă – cei care au avut contact cu persoana testată pozitiv neagă faptul că au interacționat.

„Mulți angajați din câmpul muncii au frică că dacă au interacționat cu o persoană cu COVID vor avea probleme la muncă. Aceștia însă trebuie să știe că în acest caz, medicii de familie le deschid pentru 14 zile un concediu medical de carantină. De asemenea, multe instituții le cer anagajaților să facă testul, dar nu este corect așa. Mulți dau testul în primele 2-3 zile, primesc rezultatul negativ și se întorc la muncă, însă ulterior pot manifesta simptome. Nu în zadar există aceste 14 zile de autoizolare”, a precizat Liliana Iașan.

De menționat este că numărul cazurilor de infectare cu noul tip de coronavirus se menține în continuare mare. Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 69 568. În stare gravă în spitalele din țară se află 795 de pacienți. Dintre aceștia, 42 sunt conectați la aparate de respirație asistată. În total, 50 422 de persoane au fost tratate de COVID-19.