mamaplus

O infecție virală rară a apărut în câteva țări europene. Cum se manifestă și ce spun medicii

-
//
19.05.2022

Mai multe cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței au fost depistate la începutul acestei luni în Europa şi America de Nord. Acest lucru a stârnit temeri cu privire la debutul unei maladii endemice în Africa de Vest.

Marea Britanie a semnalat primul caz depistat la data de 6 mai, iar miercuri seară a transmis printr-un comunicat că a identificat alte două noi cazuri. Deşi primul bărbat infectat a călătorit în Nigeria, celelalte două persoane au fost contaminate în Marea Britanie. 

"Aceste ultime cazuri, precum şi raportări de cazuri în diverse țări europene, confirmă ceea ce ne temeam inițial, că poate exista transmitere a variolei maimuțelor în comunitățile noastre”, a precizat dr. Susan Hopkins, în comunicat. 

Ce este variola maimuței și cum se manifestă?

Variola maimuței este o infecție virală rară, care a fost eradicată în anul 1980. Această infecție virală prezintă simptome mai uşoare față de variola umană, dar cele mai multe persoane infectate se recuperează în decurs de câteva săptămâni. 

Simptomele variolei maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, frisoane, oboseală şi ganglioni limfatici umflați. De asemenea, pot apărea erupții cuanate pe față care se răspândesc şi pe alte zone ale corpului. 

În prezent nu există un tratament pentru variola maimuței care se poate transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin fluidele sale corporale. Este o infecție care se vindecă singură. 

„Este important să subliniem că variola maimuței nu se răspândeşte cu uşurință între oameni, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”, a declarat Colin Brown.  

SUA, Canada, Portugalia şi Spania au semnalat prezența variolei de maimuță pe teritoriile lor. Portugalia şi Spania au recenzat aproximativ 40 de cazuri suspecte sau confirmate, fapt ce a declanşat o alertă națională de sănătate. 

mamaplus