mamaplus

O campanie de depistare a cancerului mamar a fost lansată în premieră la Chișinău

-
//
28.04.2022

Autoritățile municipale anunță despre lansarea Programului municipal de screening prin mamografie al cancerului mamar pentru anii 2022 – 2025. Este o premieră la nivel de municipiu, dar și la nivel național. Conform standardelor internaționale, scopul Programului este depistarea precoce, în stadii incipiente, a cancerului de sân prin servicii de screening, fortificarea examinărilor medicale profilactice şi reducerea prevalarea acestei patologii în rândul femeilor din municipiu, notează primarul general al capitalei, Ion Ceban.

Programul a fost elaborat şi urmează sa-l implementăm în următorii 5 ani, iar ca rezultat, autoritățile municipale își propun:

  • reducerea cu 10% a incidenței cazurilor avansate de cancer mamar şi a mortalității cauzate;
  • sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului mamar (în stadiile I şi II);
  • asigurarea accesului a cel puțin 85% femeile din municipiu la servicii de mamografie.

De asemenea, vor fi create cabinete de mamografie în cadrul celor cinci Asociații Medicale Teritoriale municipale pentru efectuarea screening-ului şi depistarea precoce a cancerului mamar, inclusiv prin dotarea cu câte un mamograf performant.

Pentru accesibilitatea generală și asigurarea serviciilor de screening al cancerului mamar de Asistență Medicală Primară din municipiu, este necesară contractarea acestor servicii de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Conform competenței, costurile pentru fiecare investigație de mamografie vor fi stabilite de către Ministerul Sănătății şi CNAM. Cert e că fiecare femeie din municipiu, eligibilă pentru mamografie, trebuie să facă acest examen medical absolut gratuit.

”În acest an avem alocate în bugetul municipal peste 15 mln. lei pentru realizarea acestui Program. Avem stabilite şi actiuni comune cu partenerii internaționali de dezvoltare - atât din perspectiva asistenței tehnice, cât şi pentru dezvoltarea şi extinderea serviciului de screening mamar la nivel de municipiu.”, a subliniat edilul Ion Ceban.

Cancerul mamar ocupă primul loc în structura morbidității la femei, clasându-se pe locul II în structura mortalității generale prin tumori maligne în Republica Moldova. În Republica Moldova sunt la evidență peste 10 000 de paciente cu cancer mamar, iar anual se înregistrează cca 1000 cazuri noi.  În mun. Chișinău au fost înregistrate 350 cazuri. Principala cauză a ritmului înalt de mortalitate prin cancer este diagnosticul tardiv al tumorii.