În ultimele săptămâni, numărul persoanelor infectate cu COVID-19, inclusiv copii și gravide, a crescut alarmant în Republica Moldova. În unele spitale din țară au fost instituite măsuri de carantină, iar alte instituții medicale au devenit neîncăpătoare pentru acești pacienți. Deși Ministerul Sănătății nu a luat deocamdată anumite măsuri stricte în acest sens, epidemiologii de la noi recomandă cetățenilor să poarte mască în spațiile închise. Pe de altă parte, medicul pediatru Mihai Stratulat a declarat în cadrul unui interviu televizat că oamenii ar trebui să se obișnuiască cu acest virus și să nu facă panică.

”Noi de COVID nu am scăpat. Eu ziceam și de la începutul pandemiei că acest virus nu va dispărea. El va apărea periodic, exact ca gripa, doar că COVID va apărea în orice timp al anului, nu este un virus sezonier.

Problema este cum noi vom percepe acest virus, din păcate, îmi este frică că istoria se repetă, iarăși restricții și carantină. Cunoaștem că Omicron, este o tulpină mult mai ușoară, dar noi trebuie să ne obișnuim și să-i dăm pace acestui virus, exact ca și gripa.

Nu ar trebui să facem panică. Noi deja știm cum se tratează, care organe afectează, știm cum fiecare tulpină se manifestă și ar trebui să stăm liniștiți și să nu facem panică, inclusiv Ministerul Sănătății, dar din păcate nu cred că o să fie liniște”, a declarat medicul pediatru în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4.

Cât despre vaccinarea împotriva COVID-19, Mihai Stratulat susține că cetățenii vor fi nevoiți să administreze tot mai multe doze.

Ce spune medicul Mihai Stratulat despre situația din spitalele pentru copii?

Specialistul a vorbit și despre situația din spitalele de copii din țară, în care sunt internați tot mai mulți pacienți micuți cu COVID-19.

”Recent a fost o știre că sunt internați în spital 13 copii cu COVID-19 și foarte important că nicio mamă a acestor copii nu a fost vaccinată. Dar, care e chestia? Eu știu persoane care și-a pus a treia doză de vaccin și nu mai au anticorpi. Care e sensul că a fost mama vaccinată? Eu nu înțeleg știrile acestea. Și nu înțeleg de ce acum doctorii le întreabă dacă au fost vaccinate. Ce schimbă chestia asta?

Unii dintre noi am trecut prin boală, alții nu. Unii s-au vaccinat. Eu am trecut de trei ori prin boală și nu sunt vaccinat. (...) Eu nu văd sensul ca tinerii și copiii să se vaccineze. Dacă va apărea o tulpină cu acțiuni mai grave, eu voi recomanda vaccinul. Deocamdată nu văd sensul.”, a mai adăugat pediatrul Mihai Stratulat.