mamaplus

Ministerul Sănătății: În toamnă ne așteaptă o creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19

-
//
27.07.2021

Varianta Delta este mai contagioasă și agresivă, iar transmiterea este mult mai intensă. Despre aceasta au vorbit Angela Paraschiv, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Veaceslav Guțu, medic epidemiolog, în cadrul unei conferințe de presă.

Acum câteva zile a fost confirmată varianta Delta în Republica Moldova. Din cele 15 probe expediate către laboratorul virusologic din Berlin, 12 au fost confirmate cu Delta. Asta ne face să credem că un număr mare de persoane infectate sunt determinate cu varianta Delta, mult mai contagioasă comparativ cu varianta inițială, afirmă Angela Paraschiv.

„Este cu 60% mai contagioasă decât varianta Alfa, determinată în Marea Britanie. Varianta Delta este determinată nu doar de transmiterea rapidă, dar și dezvoltarea formelor clinice grave, în special dezvoltarea într-o perioadă foarte scurtă a pneumoniilor. Îndemnăm populația să respecte în continuare acele măsuri principale de prevenire. Totodată, s-a dovedit că cea mai sigură este vaccinarea”, spune Paraschiv.

Varianta Delta dezvoltă forme grave de boală, mai atenționează specialiștii.

„Tratamentul infecției COVID-19 nu diferă în funcție de varianta Alfa sau Delta, fiind același. Nu există un tratament pentru virus, este unul simptomatic și, în funcție de semnele clinice pe care le dezvoltă pacientul, este aplicat și tratamentul”, a mai adăugat președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La moment, în Republica Moldova sunt activate peste 500 de puncte de vaccinare, iar pentru imunizare sunt disponibile toate tipurile de vaccinuri: Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac.

Președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mai precizat că în toamnă se așteaptă o creștere a cazurilor de infectare.

„Copiii, la fel, se infectează, chiar dacă fac forme mai ușoare și totodată asimptomatice. Ne așteptăm în perioada următoare la o creștere în luna august, în special, în luna septembrie, atunci când copiii vor reveni la școală. Chiar dacă copiii prezintă un risc mai mic de a dezvolta forme grave, asta nu înseamnă că ei nu prezintă sursa principală de infecție, iar măsurile care necesită a fi implementate nu diferă față de cele vechi”, a mai adăugat Angela Paraschiv.