mamaplus

Mihai Stratulat: „Ar fi bine ca până în noiembrie să ne îmbolnăvim toți de SARS-CoV-2”

-
//
08.09.2020

Redeschiderea instituțiilor de învățământ în acest an a avut loc doar cu stabilirea unor reguli stricte în contextul prevenirii noului tip de coronavirus. În acest sens, medicul pediatru Mihai Stratulat și-a exprimat opinia privind infecția cu COVID-19 în rândul copiilor. Potrivit specialistului, „cu cât copilul este mai mic, cu atât purtarea măștii pentru el este mai anevoioasă, pentru că nu știe exact cum să o poarte, permanent o atinge și nu o poartă corespunzător”.

De asemenea, în cadrul unui reportaj TV, medicul a explicat cum trebuie să fie purtate corect măștile de protecție de către copii.

„Este foarte important modul în care noi punem și scoatem masca de pe față. Întotdeauna se apucă de urechiușe, se aplică, se fixează bine și apoi, în funcție de mască, o ajustăm pentru față. La fel, în același mod, de urechiușe această mască se scoate. Dacă este de unică folosință atunci o aruncăm la gunoi sau o punem într-o pungă și o aruncăm”, explică pediatrul.

Mihai Stratulat susține că, în viziunea autorităților, în școli și grădinițe există un risc sporit de transmitere a coronavirusului, deși în transportul public și în piețe pericolul este mult mai mare. Astfel, copiii trebuie să meargă la școală, instruiți și protejați corespunzător.

„Piața Centrală, transportul public sunt cele mai „sigure” locuri în care nu se transmite acest virus și cumva rămâne școala cel mai periculos loc de transmitere a virusului. Mie îmi pare absurd, cel puțin pentru Republica Moldova, unde nicăieri nu se respectă nimic. Atunci noi încercăm cumva toată chestia asta s-o punem pe umerii copiilor care frecventează grădinița și școala”, spune medicul.

Cunoscutul pediatru afirmă că în curând vor fi înregistrate cazuri de răceală și gripă, iar din acest motiv oamenii ar trebui să se îmbolnăvească de COVID-19 până la apariția sezonului gripal. Totodată, specialistul spune că SARS-CoV-2 nu este un virus de sezon, ci unul de lungă durată.

„Ar fi bine ca noi până în noiembrie să ne îmbolnăvim toți de SARS-CoV-2, pentru că în noiembrie o să vină virusul gripal, este sezonul de gripă și atunci o să fie foarte complicat să înțelegi cine și ce are. Posibil să avem mai multe cazuri în formă gravă medie, posibil să avem mai multe cazuri grave... Noi deja am observat că acest SARS-CoV-2 nu este sezonier, a trecut prin tot anul și încă există. Dacă în gripă așteptăm luna aprilie și scăpăm de gripă, de coronavirus n-o să scăpăm pentru că el continuă să fie viabil în toate sezoanele din acest an”, adaugă Mihai Stratulat.