mamaplus

Mesajul unui medic pediatru către persoanele care se opun vaccinării antigripale

0
//
31.10.2019

Medicul pediatru român Mihai Craiu, fondator al paginii de socializare Spitalul Virtual pentru copii, a transmis un mesaj persoanelor care se opun vaccinării antigripale.

Acesta a preluat un mesaj al unei asistente medicale, care a transmis și ea un mesaj dur către persoanele care nu vor să se vaccineze. 

„Vaccinul gripal nu este despre tine... este despre cei din jurul tău cărora ai putea să le dai gripă, pentru că tu ai decis să nu te vaccinezi... unei mame cu 3 copii care primește citostatice pentru o boală malignă, unui bunic de 92 de ani, unui băiat de 7 ani cu o maladie cronică și lista continuă... este despre cei mulți din jurul nostru care ar putea să moară daca fac gripă. Dacă vor lua gripă de la noi”, a fost mesajul unei asistente. 

Medicul Mihai Craiu a explicat și el științific de ce este bine să ne vaccinăm antigripal. 

„Unul dintre cele mai întâlnite comentarii ale celor ce se opun vaccinării spune „am un prieten/cunoscut/coleg/rudă care a făcut vaccinul și apoi a ajuns în x zile în spital cu gripă".”

Răspuns științific:

1. De la vaccinurile injectabile gripale NU poți face gripă deoarece nu conțin virus gripal viu. Ci doar fragmente din antigenele de suprafață ale virusului gripal. Vaccinul cuprinde doar bucăți din „hainele" virusului.

2. Poți face o boală respiratorie după vaccinarea antigripală dar este IMPROBABIL să fie gripa (sunt sute de virusuri ce pot fi luate din comunitate, iar vaccinul gripal nu ne apără de acestea).

3. Excepțional de rar poate fi gripa dovedită cu analize, dar gripa produsă de un virus VIU de la un alt bolnav, nu de la vaccin. În acest caz poate fi „de vină" timpul prea scurt de la vaccinare până la întâlnirea infectantă. Ne trebuiesc cel puțin 2 săptămâni ca să producem anticorpii gripali.

4. Pentru a demonta acest mit al cauzalității „am facut vaccin și a 2-a zi m-am internat cu o gripă severă", vă rog să faceți un exercițiu de imaginație.

Sunteți la cinema și vă uitați la un film plin de violență despre război. Să zicem „Ziua cea mai lungă" sau „Salvați-l pe soldatul Ryan". Care este probabilitatea să fiți împușcat? Aproape 0. Dacă nu intră un nebun cu o armă de foc în cinema sunteți în siguranță.

Care este riscul să mă ud uitându-mă la un film despre ploaie sau să îngheț privind un film cu Antarctica, sau să mă ard privid un film despre vulcani pe National Geographic Channel? Vulgarizând lucrurile - care este probabilitatea să rămân însărcinată dacă mă uit (singură) la un film... deocheat? Coincidența nu înseamnă cauzalitate!”, a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.