mamaplus

Medicii, dezamăgiţi de indiferența oamenilor: ”Nu vă suntem datori să vă vânăm și să vă dăm cu bâta în cap”

0
//
05.06.2020

Medicii din Moldova care luptă zilnic în prima linie cu noul coronavirus sunt epuizați și profund dezamăgiți iresponsabilitatea și indiferența cetăţenilor. În plină pandemie, când zilnic numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 creşte alarmant, unii oameni continuă să se comporte de parcă nu există niciun pericol.

Un medic de la Spitalului Clinic Republican a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu intrarea în Piața Centrală, în care se vede îmbulzeala de acolo, oameni care nu respectă distanţa socială şi nu poartă măşti. În postarea sa, doctorul a scris "că lucrătorii medicali nu sunt datori să vâneze pe fiecare și să dea cu bâta în cap, ca oamenii să înțeleagă că trebuie să aibă grijă de sănătatea lor".

mamaplus

Ministerul Sănătății a venit cu un îndemn către cetăţeni printr-un filmuleţ postat pe pagina instituţiei.

"Ai grijă! Oprește răspândirea COVID-19! Salvează vieți omenești! Păstrează distanța socială, spală-te cât mai des pe mâini, poartă masca în transportul public, în magazine sau în locuri publice închise", a spus directorul Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă, SCR, Victor Cojocaru.

Într-o conferinţă de presă, responsabilii de la sănătate au ținut să menționeze cât de greu face față situaţiei sistemul medical și a rugat oamenii să stea acasă de Paștele Blajinilor.

"COVID-ul nu alege după statut, după apartenență politică. COVID-ul nu alege în funcție de activitatea profesională și de fapt, COVID-ul este nemilos. Aici este o luptă acerbă pentru viața și sănătatea oamenilor", a comunicat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

"Mizăm foarte mult pe ajutorul populaţiei, dar şi pe ajutorul tuturor autorităţilor care urmează să fie foarte prudenţi", a afirmat șeful de direcție la Ministerul Sănătății, Svetlana Lupu.

Statisticile arată că, în Moldova, patru medici din 100 sunt infectaţi cu noul tip de coronavirus. Numărul total al acestora a ajuns la 1.713, iar 15 dintre ei au pierdut lupta cu boala.