mamaplus

Medicii avertizează asupra pericolului ascuns în unele pastile de supt împotriva răcelii şi gripei

0
//
06.12.2019

Unele produse de tip pastile de supt împotriva răcelii şi gripei conțin peste 10 aditivi alimentari de tip E, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de asociația de protecție a consumatorilor InfoCons.

Asociația a analizat 30 de produse de acest tip cu privire la conținutul de E-uri şi de zahăr sau îndulcitori.

Pe primul loc în topul InfoCons al pastilelor analizate în legătură cu conținutul de E-uri se află Septolete Măr, despre care asociația de protecție a consumatorilor susține că ar conține 18 E-uri. Septolete Lemon conțin 15 E-uri, iar Septolete Cherry - 10 E-uri.

Pastilele Strepsils Căpşuni fără zahăr conțin 5 E-uri, la fel ca Tantum Verde Lămâie, Tantum Verde Mentă, Tantum Verde Eucalipt şi Decasept.

Potrivit sursei citate, pastilele de supt împotriva răcelii şi gripei care conțin cele mai puține E-uri din lista prezentată de InfoCons sunt Strepsils Intensiv Miere şi Lămâie, care nu au niciun aditiv alimentar, iar Faringosept Vanilie, Faringosept Miere şi Lămâie, Faringosept Mentă sau Strepsils Eucalipt conțin un singur aditiv alimentar.

În topul întocmit de InfoCons pentru conținutul de zahăr sau de îndulcitor, pe prima poziție se află Strepsils Clasic, cu 1496,37 mg per pastilă.

Pentru numeroase produse nu se menționează conținutul de zahăr sau de îndulcitor, printre care Tantum Verde Lămâie, Tantum Verde Eucalipt, Septolete Măr, Faringosept sau Strepsils Lemon fără Zahăr, potrivit studiului realizat de InfoCons.

Asociația declară că „doar 43% din produsele studiate au avut cantitatea de zahăr/îndulcitor menționată pe etichetă, deşi toate produsele au avut în componența lor zahăr/îndulcitori. În cadrul studiului sunt prezente şi produse care au diverse gusturi de fructe, însă acestea au de fapt AROME ale fructelor respective”.

„Citiți eticheta! Chiar dacă cumpărăm de la farmacie, surprizele pot apărea oricând şi pentru o banală răceală sau gripă când ne doare gâtul să fim atenți să nu cumpărăm produse care conțin mult zahăr, multe E-uri sau dacă cumpărăm astfel de produse măcar să o facem în cunoştință de cauză”, avertizează InfoCons în comentariul la studiu semnat de preşedintele asociației, Sorin Mierlea.