mamaplus

Medicii au explicat de ce își pierd atât de ușor mirosul persoanele infectate cu COVID-19

0
//
19.08.2020

Cercetătorii care au cercetat eșantioane de țesut nazal au descoperit un nivel ridicat al unei enzime ce ar putea constitui „poarta de intrare” a coronavirusului în celulele unei persoane infectate. Studiul ar putea ajuta la înțelegerea modului în care persoanele infectate cu noul coronavirus își pierd simțul mirosului și ar putea contribui la dezvoltarea unor noi terapii contra COVID-19.

Studiul efectuat pe eșantioane de țesut nazal prelevate chirurgical de la 23 de pacienți pare să fi găsit o explicație pentru faptul că boala COVID-19 poate provoca pierderea severă a simțului mirosului, în absența altor simptome. Studiul a fost efectuat de o echipă internațională de oameni de știință și a fost publicat în European Respiratory Journal.

Astfel, cercetătorii au descoperit un nivel ridicat al unei enzime care ar putea constitui „punctul de intrare” a coronavirusului în celulele unei persoane infectate. Prezența enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2) a fost identificată în concentrații mari doar în celulele mucoasei din epiteliul olfactiv, în zona din spatele nasului, unde corpul detectează mirosurile.

„Rezultatele sugerează că această regiune a nasului ar putea constitui locul în care coronavirusul reușește să pătrundă în corp”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Mengfei Chen, de la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins din Statele Unite. „Epiteliul olfactiv este o zonă a organismului destul de ușor de accesat de virus - nu este situată undeva departe în corpul nostru, iar nivelurile foarte ridicate de ACE-2 pe care le-am identificat în acel loc ar putea explica de ce este atât de ușor de contractat COVID-19”, a precizat Chen.

Un alt autor al studiului, Andrew Lane, a declarat că echipa de la Johns Hopkins studiază „dacă virusul folosește într-adevăr aceste celule pentru a accesa și infecta corpul”. În cazul în care acest lucru este dovedit, „este posibil să putem aborda infecția prin terapii antivirale administrate direct în nas”, a precizat Lane.