Pe lângă probleme legate de respirație, plămâni afectați, oboseală pe termen lung, COVID-19 afectează sănătatea reproductivă a bărbaților, potență și capacitatea de a avea o erecție normală. În cadrul interviului #interviu #fărăprotocol cu Dorin Galben, medicul urolog-androlog Ion Dumbrăveanu confirmă că virusul SARS-CoV-2 poate influența viața sexuală a bărbaților. 

”Cu părere de rău influențează. Depinde de gravitatea bolii. Dacă boala a fost foarte gravă, bărbatul a stat în reanimare, sunt aspecte cauzate de așa-numita furtună citokine, cea mai gravă formă de COVID, urmată e scăderea nivelului de testosteron și scăderea nivelului de spermatozoizi, care se restabilește, dacă a rămas viu, în decursul de jumătate de an, asta forma gravă”, a declarat Ion Dumbrăveanu. 

Nici cei care au trecut prin forme medii de COVID nu sunt problemele sexuale. 

”Formele medii de COVID pot provoca disfuncție endotelială. COVID-ul afectează vasele, respectiv disfuncție erectilă. Noi am vorbit cauzele disfuncției erectile sunt vasele de sânge. Atunci COVID-ul strangulează aceste vase, poate duce la disfuncția erectilă. La fel, interferează în axa testosteron, hipofiză, testicule, scade nivelul de testosteron și se face mai leneșă speram, diminuează spermograma. Datele care le avem la moment arată că totuși acest proces este reversibil, îți revine cu timpul. Tratament nu există, unica recomandare pe care o fac este vaccinarea”, a concluzionat medicul. 

Ion Dumbrăveanu combate un mit și precizează că vaccinul anti-COVID nu afectează viața sexuală a bărbaților, în schimb, dacă nu ești vaccinat și treci prin COVID, atunci bărbatul va avea de suferit.